Slovenija 12.1.2019 9:00

Jana Menger in Rok Vevar združila moči za plesno predstavo Merilci bremen

Ljubljana, 12. januarja - V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bo drevi ob 20. uri premiera plesne predstave Merilci bremen po koreografiji Jane Menger in konceptu Roka Vevarja. Gre za serijo relacijskih koreografskih situacij, ki temeljijo na ritmičnih, prostorskih, telesnih in kinetičnih soodvisnostih plesalk. Ponovitev bo na sporedu še v nedeljo.

Ljubljana. Teoretik scenskih umetnosti Rok Vevar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Teoretik scenskih umetnosti Rok Vevar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Novo mesto. Plesalka, koreografinja in režiserka Jana Menger. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Plesalka, koreografinja in režiserka Jana Menger.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

"Tudi v primerih, ko se plesno gradivo osamosvoji, je vanj vselej odtisnjeno še neko drugo telo. Ali vsaj njegov prostor. Naše telo nikoli ni eno, ampak vselej mnoštvo, posledica, izid in možnost različnih množin in odnosov s časom, prostorom, drugimi telesi in premiki. Kompozicijo Merilcev bremen strukturirajo akumulacijski in variacijski postopki, pri čemer se razmerja med posameznostjo in skupnim, med individualnim in mnoštvenim skušajo premikati hkrati v materialnih (telesnih), kinetičnih in motivacijskih (socialnih) pomenih," so sporočili producenti predstave iz zavoda Flota.

Breme iz naslova izhaja iz povsem telesnih izhodišč, ki pa imajo vselej hkrati tudi svoje eksistencialne in socialne pomene. "Popolna izpostavitev telesa sili gravitacije (tlem ali suspenzu) je pretvorba telesa v čisto breme. Če želimo gibanje, moramo proizvesti upor. Vsaka postavitev dveh ali več teles v odnos pa tako v materialnem, kakor tudi eksistencialnem ali socialnem smislu nujno pomeni tudi porazdelitev bremen. V Merilcih bremen so elementi kinetičnega motorja plesnih gradiv prav načini porazdelitev bremen. Zanimali so nas prehodi, v katerih koreografska kompozicija prehaja v neko nulto stopnjo družbene kompozicije," še piše na spletni strani Bunkerja, ki je koproducent predstave.

V predstavi plešejo Veronika Valdes, Tajda Podobnik, Tini Rozman, Maša Hawlina, Neža Blažič, Neja Jeršin, Špela Šafarič, Andreja Vezovnik in Manca Kaliman. Glasbo podpisuje Matevž Kolenc, oblikovanje svetlobe pa Andrej Hajdinjak.