Svet 15.1.2019 5:30

Na Dunaju zabeležili rekorden obisk v Mozartovi hiši in Freudovem muzeju

Dunaj, 15. januarja - V Mozartovi hiši in v Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju so v lanskem letu zabeležili rekordno število obiskovalcev. Za prvo je bilo leto 2018 z 202.000 obiskovalci najuspešnejše od odprtja leta 2006. V Freudovem muzeju pa so z 109.773 obiskovalci dosegli že četrti rekord po vrsti, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Mozartove hiše, so v primerjavi z letom 2017 na Domgasse 5 našteli 14 odstotkov več obiskovalcev. Obisk je bil največji v juliju, avgustu in decembru.

Kot so še sporočili, je k uspehu poleg stalne postavitve pripomogla priložnostna razstava Avstrijske nacionalne biblioteke z naslovom Mozartova pot v nesmrtnost, ki si jo je mogoče ogledati še do 27. januarja. Nato pa bodo 13. februarja odprli novo priložnostno razstavo Arhiva družbe prijateljev glasbe na Dunaju z naslovom Mozart - popotnik v Evropi.

Iz Muzeja Sigmunda Freuda na Berggasse pa so še sporočili, da bo nekdanja hiša utemeljitelja psihoanalitične šole od marca deležna obsežne prenove, v sklopu katere bodo med drugim pridobili nove razstavne površine in servisne prostore ter kavarno. Ponovno odprtje je načrtovano v letu 2020.

V času prenove bodo sicer razstavno dejavnost nadaljevali na drugih lokacijah. Freudovo življenje in delo bodo predstavili na Berggasse 13 in Liechtensteinstrasse 19.