Slovenija 15.1.2019 10:51

Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova

Dobrovo, 15. januarja - Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko pričela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče. Po besedah župana Občine Brda Franca Mužiča bo imelo območje po obnovi drugačen videz od sedanjega, nekatere vsebine bodo namenjene vsem Medanjcem.

Medana v Goriških Brdih Gradnikova domačija z nekdaj veličastno murvo. Foto: Rosana Rijavec/STA

Medana v Goriških Brdih
Gradnikova domačija z nekdaj veličastno murvo.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Medana v Goriških Brdih. Gradnikova domačija. Foto: Rosana Rijavec/STA

Medana v Goriških Brdih.
Gradnikova domačija.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo, stavba Občine Brda. Briški župan Franc Mužič. Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo, stavba Občine Brda.
Briški župan Franc Mužič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Medana v Goriških Brdih Gradnikova domačija z nekdaj veličastno murvo. Foto: Rosana Rijavec/STA

Medana v Goriških Brdih
Gradnikova domačija z nekdaj veličastno murvo.
Foto: Rosana Rijavec/STA

"Problem s propadajočo domačijo smo imeli kar 10, 15 let, saj je imela ta nepremičnina večje število dedičev, ki se med seboj niso uskladili. Ta nakup je bil zato resnično težaven, tako občina kot tudi sam pa smo prepričali lastnike, da so nepremičnino vendarle prodali," je za STA povedal Mužič.

Decembra je novi lastnik na domačiji gostil študente arhitekture, ki bodo pripravili idejne zasnove ureditve. Na območju nekdanje Gradnikove domačije bo po županovih besedah nastal zanimiv projekt na področju kulture, nekatere vsebine pa bodo lahko koristili vsi domačini in obiskovalci Medane.

"Namesto sedanjega propadajočega objekta bo tam postavljena nova stavba, ki bo namenjena kulturnim dejavnostim, ki bodo seveda povezane s pesnikom Alojzom Gradnikom, ki je tam kar nekaj časa živel. V neposredni okolici nameravajo urediti apartmaje, dobili naj bi tudi manjšo garažno hišo," je povedal briški župan.

Občina Brda si želi odkupiti del zemljišča in urediti parkirišče za obiskovalce Medane kot tudi domačine, saj je v neposredni bližini Gradnikove domačije vaško pokopališče.

Celotna prenova domačine in gradnja načrtovanih objektov v okolici sedanje stavbe ne bo poceni, Mužič razkriva le, da se je občina z novim lastnikom že dogovarjala za odkup dela zemljišč.

Kakšna usoda čaka mogočno murvo na dvorišču Gradnikove domačije, pod katero so se pred desetletjem dogajali tudi Gradnikovi večeri in Sanje v Medani, še ni znano. Starost in predvsem vremenske nevšečnosti so drevo precej uničili.

Popolnoma drugačna pa je usoda rojstne hiše Alojza Gradnika v središču Medane. Hiša je obnovljena, Goriški muzej pa je v njej uredil muzejsko zbirko, v kateri predstavlja Gradnikovo bogato zapuščino.