Svet 16.1.2019 6:00

Film Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni na Norveškem

Oslo, 16. januarja - Film Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni bo danes prikazan na norveškem filmskem festivalu TIFF - Tromso International Film Festival. Projekcije se bodo, poleg režiserke, udeležili tudi norveški soustvarjalci filma, med njimi glavni igralec Kristoffer Joner.

Nova Gorica. Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

V zadnjem tednu januarja se bo film predstavil tudi v ZDA na festivalu Slamdance, kjer je bila režiserka uvrščena med štiri avtorje z vsega sveta, ki po besedah organizatorja širijo meje filmskega jezika in nakazujejo prihodnost filma. Severnoameriške premiere v Park Cityju 27. januarja se bodo udeležili režiserka Sonja Prosenc, producent Rok Sečen in direktor fotografije Mitja Ličen, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi za film.

Zgodovina ljubezni je svetovno premiero doživela na filmskem festivalu v Karlovyh Varyh, kjer jo je velika žirija festivala nagradila kot izjemen umetniški dosežek, na Festivalu slovenskega filma je prejela dve vesni, na Festivalu novega filma v Splitu pa posebno festivalsko priznanje.

Film sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Film je nastal kot prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav.

Kot je režiserka povedala v pogovoru za STA, se v narativnem pogledu film ukvarja z ljubeznijo med starši in otroki, med bratom in sestro, moškim in žensko. Naslov pa govori tudi o ljubezni v mitološkem smislu, o bolečini, nasilju, izgubi in vsemu kar ljubezen spremlja.