Slovenija 17.1.2019 11:38

V Sinagogi Maribor o sovjetskem oficirju Pečerskem

Maribor, 17. januarja - V Sinagogi Maribor danes odpirajo razstavo o sovjetskem oficirju Aleksandru Pečerskem, ki jo bo pospremila projekcija ruskega vojnega filma Sobibor. Tako se je imenovalo taborišče med drugo svetovno vojno, kjer je oficir judovskega rodu Pečerski vodil vstajo ujetnikov.

Maribor, Židovska ulica. Sinagoga Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA

Maribor, Židovska ulica.
Sinagoga Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot napovedujejo v Mariborski knjižnici, razstava in film Konstantina Habenskega, ki je bil lanski ruski kandidat za tujejezičnega oskarja, tematizirata vstajo v uničevalnem koncentracijskem taborišču Sobibor na Poljskem leta 1943. Vodil jo je sovjetski oficir Pečerski in je edina tudi uspela, saj so se mnogi taboriščniki uspeli prebiti do partizanov.

Dogodek prirejata Mariborska knjižnica in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture v Ljubljani, Ruskim centrom v Mariboru, Mednarodnim raziskovalnim centrom druge svetovne vojne Maribor in Društvom študentov zgodovine - ISHA Maribor.

Z današnjo prireditvijo v Sinagogi Maribor se bo uradno začel program obeleževanja letošnjega mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta. Častni pokrovitelj projekta Šoa - spominjajmo se 2019 je minister za kulturo Dejan Prešiček.

V ta projekt se vključujejo številne kulturne, muzejske, raziskovalne in izobraževalne ustanove in skupaj vsako leto pripravljajo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke. S tem poskušajo ohranjati spomin na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh ter posledično opozarjati na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki lahko vodijo do zločinov zoper človeštvo.