Svet 18.1.2019 6:00

Houellebecqova Francija pod vladavino islama še kot TV serija

Pariz, 18. januarja - Nastala bo televizijska priredba kontroverznega romana francoskega pisatelja Michela Houellebecqa Podreditev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Houellebecq v romanu opisuje Francijo leta 2022, ko na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist.

Italija, Benetke. Francoski pisatelj Michel Houellebecq. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Francoski pisatelj Michel Houellebecq.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Režijo serije je po navedbah AFP prevzel Guillaume Nicloux, ki podpisuje komedijo iz leta 2014 Ugrabitev Michela Houellebecqa, v kateri je nastopil tudi pisatelj. Nicloux sicer trenutno dela na drugem projektu, v katerem bo pisatelj zaigral ob francoski filmski legendi Gerardu Depardieuju.

Roman Podreditev je izšel ravno na dan napada na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo v Parizu januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi eden od pisateljevih najožjih prijateljev. V francosko govorečem okolju so prodali skoraj 800.000 izvodov romana, v Nemčiji pa več kot pol milijona, zaradi česar ima Houellebecqa status najbolj branega francoskega sodobnega pisatelja v tujini.

V začetku tega leta je takoj po izidu uspešnica postal tudi njegov sedmi roman Serotonin, ki so ga kritiki označili za preroškega, saj da v njem popisuje in napoveduje gibanje rumenih jopičev. Založba Flammarion je knjigo v francoščini izdala v nakladi 320.000 izvodov, kar je 64-krat več kot za običajen roman.