Na hitro prelistano 19.1.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. januarja - Pri založbi Litera sta izšla romaneskni prvenec Jedrt Lapuh Maležič Vija vaja ven in roman urednika in publicista Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči. Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Zakaj spimo strokovnjaka za raziskave spanja Matthewa Walkerja, založba Zala pa roman Špagica, ptiček in jaz Ellen Karlsson.

Ljubljana. Knjiga ameriškega profesorja nevroznanosti in psihologije Matthewa Walkerja z naslovom Zakaj spimo - moč spanja in sanj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga ameriškega profesorja nevroznanosti in psihologije Matthewa Walkerja z naslovom Zakaj spimo - moč spanja in sanj.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Jedrt Lapuh Maležič z naslovom Vija vaja ven. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Jedrt Lapuh Maležič z naslovom Vija vaja ven.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga švedske avtorice Ellen Karlsson z naslovom Špagica, ptiček in jaz. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga švedske avtorice Ellen Karlsson z naslovom Špagica, ptiček in jaz.
Foto: STA

Ljubljana. Roman pisatelja Sama Ruglja z naslovom Resnica ima tvoje oči. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Sama Ruglja z naslovom Resnica ima tvoje oči.
Foto: STA

VIJA VAJA VEN - ROMAN O IZGUBLJENEM ČLOVEKU V ČASU SPLOŠNE DRUŽBENE IN ČLOVEŠKE IZVOTLJENOSTI

V romanesknem prvencu Jedrt Lapuh Maležič obravnava izgubljenega človeka v času splošne družbene in človeške izvotljenosti, v katerem ne želimo videti resničnosti. Junakinja romana išče in želi videti resnice in smisle, ki so onkraj vsakdanjega življenja. Ponje se odpravi v Indijo, priljubljeno deželo gurujev, mislecev in puščavnikov, ki jih že na prvi pogled preveva ena sama duhovnost in razsvetljenost.

A res le na prvi pogled; že po nekajdnevnem bivanju v hramu duhovnosti namreč zahodnjakinja odkrije v gurujih čisto navadne ljudi. Z delovanjem, poslovanjem, navadami in napravicami kot jih imajo tudi zahodnjaki. Plast za plastjo nam avtorica na duhovit, večkrat pa tudi pretresljiv način upoveduje zgodbo junakinje, ki si do absurda in tragike prizadeva prispeti na parnas razsvetljenosti, ne da bi se pri tem vsaj za hip ustavila pri svoji lastni resničnosti, ki vsakega od nas slej ko prej vrne tja, od koder smo se na velika iskanja odpravili, so zapisali pri založbi.

RESNICA IMA TVOJE OČI - ROMAN O ČASU

Roman Resnica ima tvoje oči nam, kot je v Bukli zapisal Andrej Blatnik, govori o času. O minljivosti in nepovratnosti ter nespremenljivosti ključnih dogodkov v času.

Še vedno vitalnemu elektroinženirju Mihu Premrlu, ki umirjeno živi s svojo dolgoletno ljubeznijo Mijo, se ob koncu koledarskega leta približuje delovna upokojitev. Po svoje se je veseli, saj si je že zamislil nov projekt: prebral bo knjižno zbirko svoje mladosti, za katero v dosedanjem življenju ni našel časa.

Med prazniki jima sin Rok, ki se s svojo ženo odpravlja na silvestrovanje v Istanbulu, prvič pripelje v varstvo vnukinjo in vnuka, nad čemer Miha ni navdušen, saj bi rad imel čas zase. Njegova upokojitev načne tudi dolgo zakopano vprašanje resničnega očetovstva, za katerega je ženi obljubil, da ga ne bo nikoli poskušal razrešiti. Tedaj pa novoletna noč udari s tragično silo v njuno življenje ter ju postavi pred preizkušnje, ki si jih nista mogla nikoli niti zamisliti, pa so vsebino knjige povzeli pri založbi.

ZAKAJ SPIMO - ODGOVORI NA VPRAŠANJE, ZA KAJ VSE JE SPANJE DOBRO

Ob vsem družbenem in tehnološkem napredku smo še v 21. stoletju le za spoznanje bliže odgovoru na vprašanje, ki človeka muči že vsi zgodovino: čemu spimo in za kaj natanko je spanje dobro? Nanj razumljivo in poučno odgovarja vodilni svetovni strokovnjak za raziskave spanja Matthew Walker, profesor nevroznanosti in psihologije v Berkeleyju, direktor laboratorija za spanje ter nekdanji profesor psihiatrije na Harvardski univerzi.

Ustrezen in dovolj dolg spanec blagodejno vpliva na vse vidike življenja. Predvsem pa dokazano zavira ali celo preprečuje najpogostejše tegobe sodobnega časa. Posebej pa je zanimiv pojav sanj, izmerjen s sodobnimi napravami in razčlenjen z vrhunskimi metodami: zakaj in o čem sanjamo, kaj se ponoči dogaja v našem umu in ali interpretacije slavnih psihoanalitikov, kot je Sigmund Freud, sploh še kaj ustrezno pojasnijo, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Mojca Vodušek.

ŠPAGICA, PTIČEK IN JAZ - KNJIGA TUDI O SAMOZAVESTI

Knjiga švedske avtorice Ellen Karlsson pripoveduje o deklici Selmi, ki poletne počitnice preživlja pri babici in dedku na deželi. Bosa teka naokrog, igra se, ob večerih pa ji babica pripoveduje grozljive zgodbe. Želi si le še prijateljico. Ampak Selmi namesto najboljše prijateljice v srčku sedi ptiček in jo kar naprej spominja, da je nerodna, da ne zna tega, ne zmore onega ... dokler nekega dne Selma ne sreča pogumne in radovedne Špagice, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Knjigo je z ilustracijami obogatila švedska ustvarjalka Eva Lindström, v slovenščino jo je prevedla Danni Stražar.