Slovenija 19.1.2019 9:00

V CSK France Prešeren slavje ob 25. obletnici Impro lige

Ljubljana, 19. januarja - V CSK France Prešeren na Karunovi se drevi pričenja dvodnevno dogajanje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji. Ponudilo bo predstave in razstavo o zgodovini impro gledališča. Na oder bodo poleg današnjih improvizatorjev stopile nekatere legende improvizacije na Slovenskem.

Drevišnje dogajanje bo ob 19. uri uvedlo odprtje razstave ob 25. obletnici. Uro zatem bo sledila impro predstava Turnir generacij, dogajanje pa se bo sklenilo z impro zabavp z DJ programom. V nedeljo bo prav tako ob 19. uri na vrsti multigeneracijska impro predstava Parada legend, ki ji bo sledil sledil impro šov Improsong.

Impro liga je program, ki poteka kot državno tekmovanje gledaliških impro skupin in ki še danes ostaja temeljno stičišče vseh slovenskih improvizatorjev in improvizatork. Ustanovilo jo je Gledališče Ane Monro leta 1993, ko je Andrej Rozman - Roza z objavo v M'zinu odprl Slovensko gledališko ligo.

Od takrat se je na različnih gledaliških odrih predstavilo več sto gledaliških improvizatorjev in improvizatork, ki so odigrali številne impro tekme in raznovrstne improvizacijske predstave. Kot so zapisali v Imrpo ligi, "le eno drži, niti dva prizora v več tisoč predstavah si nista bila enaka".

Iz Impro lige so se razvili številni gledališki projekti in programi: ŠILA - Šolska impro liga, MIŠ - Mala impro šola, Gverila teater, Impro klub, mednarodni festival Goli oder, Improške, Improvizija, Impro maraton pa vse do televizijskih in radijskih oddaj, med drugim Impro TV, Štafeta mladosti, Ustreli!, TV Dober dan, Razred zase, Osvežilna fronta, Impro klet in druge.

Improvizatorje in improvizatorke je danes mogoče srečati tako v institucionalnih gledališčih, na filmu in televiziji, v novinarskih vodah, pa tudi kot pisatelje, scenariste in vse do glasbenikov in glasbenic, moderatorjev in moderatork najraznovrstnejših dogodkov, so še zapisali v Impro ligi.

Ena od sedanjih programskih vodij Impro lige Mistral Majer je za petkovo izdajo Dnevnika povedala: "Improvizacijsko gledališče je zanimivo, ker nima vnaprej določenih vsebin, ampak se odziva sproti. Vnaprej sicer določimo okvire, format, tako da približno vemo, kako naj bi se predstava odvijala, a vsebina nastaja sproti. Tako lahko odpiramo zelo različne družbeno aktualne probleme ali pa samo preizprašujemo določene družbene realnosti."

Kot je še povedala za časnik, Improliga "omogoča dostop do novih znanj in je tudi nek igriv prostor, kjer se zabavamo ustvarjamo in delamo predstave, ki temeljijo na spontanosti. V tovrstnem teatru je veliko zgodovine, hkrati pa tudi aktualnega naboja, ki vedno znova preseneča".

Producent Impro lige je od leta 2013 Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO, do takrat pa je program deloval pod okriljem KUD France Prešeren.