Svet 19.1.2019 5:30

Mineva 180 let od rojstva Paula Cezanna

Pariz, 19. januarja - Mineva 180 let od rojstva francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna (1839-1906). Cezanne je postavil temelje modernemu likovnemu ustvarjanju ter vplival na Gauguina in Van Gogha. Vplival je tudi na kubiste in fauviste ter abstraktno umetnost 20. stoletja.

Kitajska, Hong Kong. Obiskovalci si ogledujejo delo francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hong Kong.
Obiskovalci si ogledujejo delo francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz. Obiskovalci si ogledujejo delo Kopalci francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Obiskovalci si ogledujejo delo Kopalci francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Cezanne se je rodil v kraju Aix-en-Provence. Študiral je pravo. Kljub krajšim obiskom slikarskih šol je bil v glavnem samouk. Večino časa je ustvarjal na podeželju in se proti koncu življenja v globoki meditaciji s slikanjem združil z naravo v živo, nedeljivo celoto.

V nasprotju z impresionisti, ki so z barvnimi lisami skušali predstaviti svojo subjektivno iluzijo o snovnem svetu, je želel ohraniti trdno podobo predmetov. S čvrstimi, poenostavljenimi oblikami, podanimi v kontrastnih barvah, je oblikoval nov slikarski izraz z uravnoteženim ritmom in barvno harmonijo, v katerem sta barva in oblika postali avtonomni vrednoti.

Kot umetnika ga dolgo niso razumeli. Pomen njegovega opusa so strokovnjaki začeli v celoti odkrivati in ceniti šele v začetku 20. stoletja, je mogoče prebrati v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Med pomembnejšimi deli velja omeniti slike Obešenčeva hiša v Anversu (1873), Modra vaza (1883-87), Avtoportret (1886), Kopalci (1890), Žena z vrčem za kavo (1894), Kvartopirci (1890) in Gora Saint-Victiore (1904).