Slovenija 23.1.2019 9:08

V Bežigrajski galeriji 1 fotografije Borisa Gaberščika

Ljubljana, 23. januarja - V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo fotografij lanskega nagrajenca Prešernovega sklada Borisa Gaberščika, naslovljeno Sadovi dolgoletne izkušnje. Ta predstavlja 25 fotografij v srebrno-želatinasti tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 prav za tokratno galerijsko predstavitev. Na ogled bo do 28. februarja.

Kustos Miloš Bašin je ob razstavi zapisal, da Gaberščik v svojih fotografijah vedno znova sooča s predmeti, ki so plod njegovega načrtnega zbirateljstva. V ateljeju v svoji zbirki hrani predmete, ki jih je našel na potovanjih, v bližnji ali daljni okolici.

"Predmeti iz vsakdanjega življenja ljudi postanejo v njegovih umetninah edini akterji, velikokrat postavljeni tako, da se zdi, kot da se nahajajo v skrajni situaciji ravnotežja. Njihova prvobitnost ima izrazito uporaben namen. Z njimi tvori in ustvarja kompozicije," je zapisal Bašin.

Po njegovih besedah so posebnost serije kompozicij, ki bo razstavljena v Bežigrajski galeriji 1, predmeti v poltemi, v nedoločljivem prostoru, usmerjeni z natančno določljivo svetlobo, ki prehaja navadno z desne strani. V nekaterih fotografijah se v kompoziciji naključno ali nenaključno pojavi tudi videz človeške figure.

Bašin je dodal, da so Gaberščikove fotografije brezčasne in vedno znova inovativno ustvarjene v črno-beli analogni tehniki: "Mrtva narava v njegovih fotografijah ponazarja samo življenje."

Boris Gaberščik se je rodil 28. septembra 1957 v Ljubljani. Po maturi na I. gimnaziji Bežigrad je študiral biologijo in leta 1985 diplomiral. Že med študijem se je ukvarjal s fotografijo. Imel je številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini, njegova dela pa so uvrščena v javne in zasebne zbirke.

Prejel je več priznanj, med drugim Župančičevo nagrado (2008) in nagrado Prešernovega sklada (2018). Njegovo delo je bilo predstavljeno v revijah, časnikih in drugih medijih. Je tudi avtor izvirnih esejev in besedil ter slikovnega gradiva monografskih publikacij in katalogov mnogih likovnih umetnikov. Kot avtor kreativne fotografije je sodeloval s številnimi oblikovalci. Živi in dela v Ljubljani kot samostojni fotograf.