Slovenija 24.1.2019 13:40

Pri Mladinski knjigi tudi Bine in milinci Roalda Dahla

Ljubljana, 24. januarja - Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Roalda Dahla Bine in milinci z ilustracijami Quentina Blakea, ki nagovarja vse generacije. Knjiga Milana Petka Levokova Lov za templjarskim zakladom prinaša pustolovsko zgodbo, ki jo dopolnjujejo ilustracije Igorja Šinkovca. Jasmina Vojsk Jakofčič pa popisuje slikanico Larino popotovanje.

Kot je na današnji predstavitvi povedala urednica Irena Matko Lukan, je knjiga Bine in milinci prvič izšla kmalu po Dahlovi smrti, leta 1991, z ilustracijami Patricka Bensona. Trideset let pozneje jo je na novo ilustriral Blake, ki je sicer ilustriral večino Dahlovih knjig. Zgodbo je po besedah urednice poznal že od prej in je občudoval ilustracije svojega kolega, ko pa jo je sam ilustriral, ga je popolnoma prevzela.

Jezik je po besedah Irene Matko Lukan tipično Dahlov, humoren in hkrati poetičen, mestoma ritmičen. Izpostavila je zanimive opise narave, predvsem ptic, zato knjigo vidi tudi kot hvalnico naravi. Sicer pa delo po njenih besedah nagovarja tako mlade kot tudi odrasle bralce.

Kot je povedala prevajalka Ana Barič Moder, se zgodba, kot večina dobrih zgodb, začne z dolgčasom. Glavni junak je Bine, ki cele dneve hrepeneče zre skozi okno in ne sme ven, kar zunaj nanj preži nevarnost. Vendar Bine kljub materini pripovedi odide raziskovati gozd in se sreča z nenavadnimi drevesnimi bitji, majhnimi kot vžigalice, ki jih junaško rešuje pred požrešnimi pošastmi.

Knjiga Lov za templjarskim zakladom po besedah urednice Alenke Veler pripoveduje o treh prijateljih, ki se dolgočasijo med počitnicami. Začnejo iskati templjarski zaklad, ki naj bi bil skrit tam nekje, vendar se stvari zapletejo. Pomembno vlogo v zgodbi ima tudi vrana Pika.

Petek Levokov je povedal, da se mu je ideja za knjigo porodila med vožnjo z nekega literarnega večera, ko se je peljal mimo Velike Nedelje, kjer je tudi grad in križevniška cerkev, kjer je deloval nemški križarski red. Spomnil se je legend o porušenem gradu in skritem zakladu, ki jih je poznal iz otroštva, ter pomislil, da bi, ko že ima vse to, tudi nekaj napisal. Ko je prišel domov, je že imel tri junake in začetek pa tudi konec zgodbe, zato je med pisanjem "natanko vedel, kam gre".

Šinkovec se je, kot je povedal, pri risanju zemljevida na začetku knjige precej ukvarjal s tem, kje se vse skupaj dogaja, tudi googlal je. Ko je bral, se mu je zdelo, da gre za okolico avtorjevega rojstnega Ptuja, čeprav so imena v knjigi druga. Na koncu sta skupaj z urednico razrešila, da gre za domišljijske kraje, a ne čisto. Kot je še povedal, se sicer vsake knjige skuša lotiti na drugačen način kot predhodne, pri tej je mestoma eksperimentiral s kemičnim svinčnikom.

Petek Levokov je bil za knjigo Lov za templjarskim zakladom nominiran za nagrado modra ptica 2016.

Larino potovanje je po besedah urednice Barbare Zych slikanica, ki ima glavno junakinjo in zgodbo, vanjo pa so vpletene vaje za razgibavanje govoril in izboljšanje izgovorjave.

Kot je povedala Jasmina Vojsk Jakofčič, sicer defektologinja, ki dela na področju logopedije, so nastanek slikanice spodbudile govorne težave pri njeni hčerki. Ker je kot triletne nikakor ni mogla pripraviti, da bi z njo izvajala določene vaje, si je izmislila zgodbo, s katero jo je želela popeljati do tega cilja. Od tod tudi naslov Larino potovanje. Ilustracije so delo Bojane Dimitrovski.

Predstavili so tudi delo Dva zmerjavca, ki so ga ob 90. obletnici rojstva pisatelja Lojzeta Kovačiča ponovno izdali z ilustracijami Ane Zavadlav. V hišici nekje na deželi sta živela dva bratca zmerjavca, ki sta se zmeraj zmerjala. Pripoved o dveh bratih je aktualna, polna humorja in sočutja, so zapisali pri založbi.