Slovenija 25.1.2019 10:16

Na Bledu 5. mednarodni festival saksofonistov AS

Bled, 25. januarja - Z otvoritvenim koncertom se bo drevi ob 20. uri v Festivalni dvorani Bled začel 5. mednarodni glasbeni festival AS, ki je namenjen vsem ljubiteljem saksofona in želi postati osrednji tovrstni dogodek v tem delu Evrope. Tridnevni festival se želi odpreti tudi širši publiki, zato je posebna skrb namenjena raznolikosti glasbenih programov.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival, ki ga organizirajo člani Slovenskega orkestra saksofonov SOS, v treh festivalskih dneh ponuja vrhunske koncerte, delavnice, mojstrske tečaje, seminar za učitelje in glasbeni sejem s priznanimi proizvajalci. Celotno dogajanje pa je umeščeno v idilično pokrajino in turistični biser Bled, pojasnjujejo organizatorji.

Festival je svoje ime dobil po belgijskem izumitelju glasbil Adolphu Saxu, katerega najslavnejši izum je prav saksofon. Festival je bil prvič izveden leta 2014 kot obeležitev 200. letnice Saxovega rojstva. Po dveh izvedbah na nacionalni ravni, je 3. AS v letu 2017 že prerasel domače okvirje, saj se je na njem aktivno predstavilo več kot 250 saksofonistov iz Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Letošnji festival AS prinaša šest koncertov z domačimi in tujimi glasbeniki. Na koncertih se bodo predstavili Jean-Denis Michat iz Francije, Damiano Grandesso iz Italije, Tilia trio iz Češke, Papandopulo kvartet iz Hrvaške, domača zasedba Saxplode, Miha Meglič, avstrijski Saxorchester Tulln-Wagram, saksofonski kvartet 4sax in orkester SOS junior. Potekala bo tudi mednarodna revija mladih komornih skupin za nagrado AS.

Festival bo ponudil delavnico za saksofon, mojstrski tečaj, jazz delavnico in jazz ustvarjalnico, na katerih bo letos sodelovalo okoli 75 učencev, dijakov ter študentov saksofona iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke in Nemčije, so še sporočili organizatorji.