Svet 27.1.2019 5:30

V newyorškem Guggenheimovem muzeju razstava Roberta Mapplethorpa

New York, 27. januarja - V newyorškem Guggenheimovem muzeju je od petka na ogled razstava z naslovom Brezpogojne napetosti - Mapplethorpe zdaj. Dvodelno postavitev so pripravili 30 let po smrti enega najbolj priznanih, pa tudi najbolj kontroverznih ameriških umetnikov poznega 20. stoletja, ki je v Guggenheimovi zbirki dobro zastopan.

Muzej je namreč leta 1993 prejel donacijo Fundacije Roberta Mapplethorpa, ki je obsegala okoli 200 fotografij in nekaj drugih predmetov, piše na spletni strani Guggenheimove fundacije.

Prvi del razstave predstavlja vrhunce iz Mapplethorpove zapuščine v muzeju. Med drugim je mogoče videti izbor umetnikovih zgodnjih polaroidov, kolažev in del v mešani tehniki. Na ogled so tudi njegovi ikonični moški in ženski akti, pa fotografije cvetja in cvetličnih tihožitij, njegovi portreti umetnikov, znanih osebnosti in znancev ter nekaj njegovih najbolj znanih avtoportretov.

Drugi del razstave bo razkril umetnikov vpliv na sodobni portret in avtoportret. Med drugim bodo z deli zastopani Rotimi Fani-Kayode, Lyle Ashton Harris, Glenn Ligon, Catherine Opie in Paul Mpagi Sepuya.

Prvi del razstave bo na ogled do 10. julija 2019, drugi pa od 24. julija 2019 do 5. januarja 2020, je še mogoče izvedeti na spletni strani Guggenheimove fundacije.

Ameriški fotograf Mapplethorpe (1946-1989) je poznan po obsežnih serijah zelo stiliziranih črno-belih fotografij, od katerih so najbolj znani portreti, fotografije cvetja in cvetličnih tihožitij ter moški akti. Njegov odkriti homoseksualni erotizem v delih iz njegovega srednjega obdobja je sprožil veliko polemiko o javnem financiranju umetniških del.