Svet 29.1.2019 6:00

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju marca razstava del Marka Rothka

Dunaj, 29. januarja - V Umetnostnozgodovinskem muzeju za marec napovedujejo razstavo ameriškega slikarja latvijskega rodu Marka Rothka. Rothko velja za enega najzanimivejših umetnikov 20. stoletja. Na prvi umetniku posvečeni razstavi v Avstriji bo predstavljen njegov opus od zgodnjih figurativnih slik iz 30. let do zrelih del iz 50. in 60. let.

ZDA, New York. Razstava del ameriškega slikarja latvijskega rodu Marka Rothka (1903-1970). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Razstava del ameriškega slikarja latvijskega rodu Marka Rothka (1903-1970).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava v Umetnostnozgodovinskem muzeju, ki s svojimi zbirkami predstavlja 5000 let človeške ustvarjalnosti, od starega Egipta pa do baroka, bo ponudila priložnost za raziskovanje Rothkovega globokega in nenehnega zanimanja za umetnost preteklosti, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

Rothko se je od obiskov newyorškega Metropolitanskega muzeja v študentskih letih in prvih srečanj z Rembrandtom, Vermeerjem ter klasično umetnostjo in arhitekturo, pa do njegovih potovanj po Evropi, kjer si je ogledoval cerkve, kapele in zbirke slik starih mojstrov, posvetil študiju zgodovine umetnosti in arhitekture.

Po besedah kritika Johna Bergerja je na preteklost gledal na tak način kot še noben slikar pred njim. Ko je v poznejših letih svojega življenja prelomil s tradicijo, da bi oblikoval radikalne nove oblike umetniškega izraza, je to naredil z izjemnim znanjem in spoštovanjem do tega, kar je bilo pred njim. Bil je najresnejši med umetniki, naslavljal je resne teme, kot so sveto, duhovno, tragično in brezčasno, še piše na spletni strani muzeja.

Dela za razstavo bosta posodila umetnikova otroka Kate in Christopher, poleg tega pa še Nacionalna umetnostni galerija v Washingtonu, Fundacija Beyeler v švicarskem Riehenu, Judovski muzej v New Yorku ter umetnostna muzeja v Bernu in Baslu.

Rothko (1903-1970) se je rodil v Dvinsku (zdaj Daugavpils v Latviji). Z družino je leta 1913 emigriral v ZDA. Kot umetnik je bil v glavnem samouk. V 30. letih minulega stoletja je ustvarjal v realističnem slogu, kasneje je pod vplivom nadrealizma začel slikati vse bolj nepredmetno in končno postal eden najvidnejših predstavnikov abstraktnega ekspresionizma in slikanja z monokromnimi barvnimi polji.

Z mojstrsko uporabo kromatičnih tonov je v slikah dosegel tudi vznemirljiv vtis vibracij. V zadnjem obdobju je uporabljal zgolj velike ploskve temnih, toplih barv, s katerimi je skušal izraziti mistiko svoje predstave o človekovi povezanosti s kozmosom.

Razstava v Umetnostnozgodovinskem muzeju bo na ogled od 12. marca do 30. junija.