Svet 30.1.2019 9:50

Nagrada costa za biografijo Barta van Esa

London, 30. januarja - Priznano britansko literarno nagrado costa za najboljšo knjigo je za leto 2018 prejel Bart van Es. Nagrado so mu v torek zvečer v Londonu podelili za biografijo The Cut Out Girl o judovski deklici, ki so jo med drugo svetovno vojno skrivali pisateljevi stari starši. Nagrada je vredna 30.000 funtov.

Ljubljana. Podpis, nalivno pero. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis, nalivno pero.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Žirija je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa van Esovo knjigo opisala kot "izjemno ganljivo zgodbo o vojni, družinah, izgubi, preživetju in prijateljstvu".

Van Es v njej opisuje življenje Judinje Lien de Jong in s tem tudi del svoje lastne družinske zgodbe. Lien so namreč v času druge svetovne vojne v zasedeni Nizozemski skrivali njegovi stari starši, ki so zanjo skrbeli, kot da bi bila del družine. Njeni starši so bili odpeljani v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Še preden je van Es začel raziskovati njeno zgodbo, je po nekem sporu prekinila stike z družino. Van Es jo je prvič srečal konec leta 2014. Po pisanju britanskega BBC pa se je tudi udeležila torkove podelitve nagrade costa.

Van Es se je rodil leta 1972 na Nizozemskem. Odrasel je na Norveškem, v Dubaju in Indoneziji. Leta 1986 se je njegova družina za stalno preselila v Veliko Britanijo. Je profesor literature v Oxfordu.

Nagrado costa za ustvarjalce Velike Britanije in Irske podeljujejo v petih kategorijah - za roman, romaneskni prvenec, poezijo, biografijo in otroško knjigo. Glavno nagrado za najboljšo knjigo podelijo najboljšemu delu med nagrajenimi v posamični kategoriji.

Med letošnjimi finalisti za nagrado so bili še Sally Rooney (roman), Stuart Turton (romaneskni prvenec), J. O. Morgan (poezija) in Hilary McKay (otroška knjiga).

Nagrado podeljujejo od leta 1971, a so jo preimenovali leta 2006, ko je pokroviteljstvo s skupine Whitbread prešlo na kavarniško mrežo Costa. Doslej so jo med drugim prejeli Kate Atkinson, Christopher Reid in Sebastian Barry.