Svet 1.2.2019 5:00

V muzeju Mauritshuis ob 350-letnici umetnikove smrti razstava Rembrandtovih del

Haag, 1. februarja - V muzeju Mauritshuis so ob 350-letnici smrti nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna pripravili razstavo, na kateri predstavljajo vse umetnikove slike iz lastne zbirke. Med njim sta tudi Rembrandtov zadnji avtoportret in znamenita slika Anatomija dr. Nicolaesa Tulpa iz leta 1632.

Kitajska, Peking. Slika Artemis holandskega slikarja Rembrandta. Arhiv STA. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Slika Artemis holandskega slikarja Rembrandta.
Arhiv STA.
Foto: Xinhua/STA

Na razstavi muzej vseh 18 slik, ki jih je tekom stoletij pridobil kot Rembrandtova dela, prvič predstavlja skupaj. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je glede na najnovejše raziskave sicer 11 slik nesporno Rembrandtovo delo, pet jih je pripisanih drugim umetnikom, dve pa je za ugotovitev avtorstva treba podrobneje raziskati.

Rembrandt (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so še slike Nočna straža, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.

V amsterdamskem Rijksmuseumu, kjer hranijo največjo zbirko Rembrandtovih del, bodo ob letošnjem jubileju pripravili razstavi Vsi Rembrandti Rijksmuseuma in Rembrandt - Velazquez. Prvo bodo odprli 15. februarja.