Na hitro prelistano 2.2.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. februarja - Mladinska knjiga je izdala delo Antona Jamnika Svet osamljenih tujcev - komunitarna in postmoderna kritika liberalizma, založba Sodobnost International knjigo Boljše zgodbe avtorja Gendrutisa Morkunasa. Zavod Forum Ljubljana je izdal stripovski album Munza in Sampaye Bar Joe, Društvo mavrična ribica pa slikanico Martinček pobalinček.

Ljubljana. Slikanica Martinček pobalinček avtorice Urše Fister. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Martinček pobalinček avtorice Urše Fister.
Foto: STA

Ljubljana. Bolšje zgodbe avtorja Gendrutisa Morkunasa. Foto: STA

Ljubljana.
Bolšje zgodbe avtorja Gendrutisa Morkunasa.
Foto: STA

Ljubljana. Strip Bar Joe, ki sta ga napisala argentinska pisatelja José Muñoz in Carlos Sampayo. Foto: STA

Ljubljana.
Strip Bar Joe, ki sta ga napisala argentinska pisatelja José Muñoz in Carlos Sampayo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Svet osamljenih tujcev Antona Jamnika. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Svet osamljenih tujcev Antona Jamnika.
Foto: STA

SVET OSAMLJENIH TUJCEV - SPODBUDA K POGLOBLJENEMU OSEBNEMU RAZMISLEKU

Knjiga Svet osamljenih tujcev Antona Jamnika je delo, ki upošteva najnovejše raziskave na področju etike, politične filozofije ter drugih področij družboslovja in humanistike. Prav Jamnikove raziskave, predavanja in članki, objavljeni po svetu v zadnjih desetih letih, zagotavljajo obravnavani tematiki svežino. Argumentirana analiza in novo ovrednotenje vprašanja liberalizma, kot ga doživlja sodobni človek predvsem v ZDA in Evropi pa tudi v globalnem svetu, bosta bralca nagovorila ter ga spodbudila k poglobljenemu osebnemu razmišljanju in dialogu, potrebnem za preseganje prevladujočih negativnih vzorcev življenja v današnjem času. Avtor nas vse spodbuja, da se soočimo s ključnim izzivom, da na novo ovrednotimo svojo identiteto v okviru sveta, ki se je spremenil v globalno vas, so zapisali pri založbi.

Anton Jamnik je leta 1987 diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Magistrski študij je nadaljeval na Katedri za filozofijo Teološke fakultete Univerze v Ljubljani ter opravil doktorski študij v Ljubljani in Oxfordu. Bil je docent za filozofijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 2012 pa je bil izvoljen za izrednega profesorja za filozofijo. Leta 2005 ga je papež Benedikt XVI. imenoval za pomožnega škofa v Ljubljanski nadškofiji. Zadnja leta predava po različnih univerzah v Evropi in drugod po svetu. Je avtor več knjig.

BOLJŠE ZGODBE - SMEŠEN IN SKRIVNOSTEN SVET, KI JE OBRNJEN NA GLAVO

Gendrutis Morkunas, avtor Bolšjih zgodb, je mojster peresa. V trenutku nas osvoji z neverjetno domišljijo, smešnimi domislicami, besednimi igrami in skrivnostnimi dogodivščinami. Ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do likalniške kuge, ki bi sprožila izumrtje vseh likalnikov? Ali če bi v trenutku izginile vse knjige in bi se pisatelji le še sprehajali po gozdu, knjižničarji pa bi dan za dnem na tržnici kupovali solato? Je popolni izum mame res kot nalašč za njene otroke, pa čeprav jih obvaruje pred umazanijo in buškami? Literarni veter avtorjeve neizmerne domišljije nas odnese v smešen in skrivnosten svet, ki je obrnjen na glavo, so zapisali pri založbi. Knjigo, ki jo bogatijo ilustracije Line Žutaute, je v slovenščino prevedel Klemen Pisk.

Gendrutis Morkunas (1960-2009), doktor fizike, je v svoji znanstveni karieri raziskoval sevanje in iskal načine za zaščito ljudi pred njim. Kot mladinski pisatelj je debitiral leta 2005, takoj prejel nagrado za prvenec in bil za svoja mladinska dela še dvakrat nagrajen. Bolšje zgodbe so leta 2008 v Litvi prejele nagrado za najboljšo mladinsko knjigo leta.

BAR JOE - ZAČASNO PRIBEŽALIŠČE IZGUBLJENIH STRIPOVSKIH LIKOV

V zakajeni atmosferi temačne beznice svoje začasno pribežališče sredi New Yorka, metropole ameriških sanj in bede, iščejo bolj ali manj izgubljeni stripovski liki. Arhitekt Pepe ob večerih v baru pomiva posodo, saj ne dobi zelene karte, ki bi mu omogočila kakšno drugo delo, nekoč slavni boksar s propadlo kariero pa cele dneve samo popiva, medtem ko se v njem nabira vse več jeze, ki bo enkrat morala izbruhniti na plano. Za sosednjo mizo sedi poklicni morilec, ki se spoprijatelji s svojo žrtvijo in z njo debatira o filateliji, medtem ko Mike razmišlja o Rosi in svojem očetu, predvsem pa o hrani, v kateri nenehno išče uteho.

Tu je še Ella, ki tujim življenjem sledi skozi objektiv fotoaparata, tako kot Munoz in Sampayo v svojih stripih iz številnih drobcev tketa večplastne in osupljive pripovedne pokrajine, v katerih se vsebina, vzdušje in forma prepletajo z neverjetno močjo. Z zgodbami iz Bara Joe sta ustvarila mračno, a tudi poetično mojstrovino, ki nam odstira pogled v senčne kotičke človeškega obstoja, tisto drugo, temno plat družbe, ki nas s svojo brezkompromisno surovostjo pretrese, a kjer je človek, navkljub svoji ranljivosti in krhkosti, vendarle najvišja vrednota, so zapisali pri zavodu za umetniško in kulturno produkcijo Forum Ljubljana. Album, ki je izšel kot posebna izdaja revije Stripburger v zbirki Ambasada Stripi, je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Odličen risar in mojster stripovskega izraza Munoz je s svojo prepričljivo avtorsko poetiko, katere primarni izrazni jezik sta svetloba in senca, navdihnil mnoga velika imena svetovnega stripa, odobravanje pa je požel tudi med kritiško srenjo. S pisateljem, pesnikom in stripovskim scenaristom Sampayo tvorita enega najbolj tankočutnih stripovskih tandemov. Skupaj sta ustvarila prepoznaven opus, za katerega sta prejela številne mednarodne nagrade. Bar Joe velja za kultno noir klasiko in enega vrhuncev njunega opusa.

SLIKANICA MARTINČEK POBALINČEK - O POTOVANJU PRIMORSKE KUŠČARICE V LJUBLJANO IN NAZAJ DOMOV

V zgodbici Urše Fister družina nevede odpelje primorsko kuščarico Martinčka iz Izole v Ljubljano. Ker so ugotovili, da se kuščarica v drugem okolju ni počutila najbolje, so storili pravilno in jo vrnili nazaj, so zapisali v Društvu zlata ribica. Avtor ilustracij je Natan Esku.

Kot so še zapisali v društvu, je knjiga nastala po resnični zgodbi, ki se je zgodila jeseni 2017 v Izoli. Njen glavni junak je Nejc, ki je pravi junak tudi v vsakdanjem življenju. Že kot otrok je prestal dve operaciji srca, kar pa zanj ni bila ovira, da se ne bi udeleževal različnih aktivnosti. Že vrsto let jaha, vozi kolo, rad pleše, je tudi tabornik. Ves izkupiček od prodaje knjige je namenjen Zvezi Sonček so.p. in kardiološkemu oddelku Pediatrične klinike Ljubljana.