Slovenija 3.2.2019 7:00

Drama Akustika zvečer gosti Goriška, ki bo igral Glassa

Ljubljana, 3. februarja - V sklopu Drama Akustike bo tokrat na velikem odru ljubljanske Drame nastopil pianist Bojan Gorišek. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili njegovi izvedbi klavirskih etud ameriškega skladatelja Philipa Glassa. Ta je med letoma 1991 in 2012 zložil 20 etud in jih pozneje glede na kompozicijo razdelil in zbral v dveh zvezkih.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Po Glassovem mnenju vključujejo etude široko paleto glasbenih in tehničnih idej. Glassa so prijatelji zbadali, da so njegove klavirske skladbe, ki jih tako rad igra, čudovite, da pa njegovo izvajalsko znanje precej šepa. Tako se je pri 65. letih odločil, da se izpopolni z vsakodnevno vadbo, ne bo pa preigraval klasikov, temveč si bo vaje, etude, napisal kar sam. Tako sta leta 2015 izšla dva zvezka, Glassovo igranje klavirja pa je zelo napredovalo, so zapisali v SNG Drama Ljubljana.

Gorišek je eden vodilnih slovenskih pianistov. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Aciju Bertonclju in se izpopolnjeval pri Herbertu Hencku v Kölnu. Posnel je 30 plošč. Za nizozemsko založbo Blaricum Music Group je posnel celoten klavirski opus in pesmi Erika Satieja, celoten opus za klavir in dva klavirja Georgea Crumba, Concord-Sonato Charlesa Ivesa ter Solo Piano in Etudes Glassa.

Leta 1986 je prejel zlato ptico in leta 2006 nagrado Prešernovega sklada. Od leta 2007 je profesor za komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani.