Svet 5.2.2019 6:00

Po mnenju arhitekta Davida Adjayeja Velika Britanija potrebuje muzej kulture temnopoltih

London, 5. februarja - Arhitekt David Adjaye je pozval k ustanovitvi muzeja kulture temnopoltih prebivalcev v Veliki Britaniji, s katerim se po njegovem mnenju že dolgo odlaša. Verjame, da bi pripomogel generacijam temnopoltih otrok, da bi se počutili del "jezika, DNK in korenin" Združenega kraljestva, poroča BBC.

Velika Britanija, London. London, ljudje, turisti. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
London, ljudje, turisti.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Britansko-ganski arhitekt je dosegel svetovno slavo, ko je zasnoval nacionalni muzej afroameriške zgodovine in kulture v Washingtonu, ki so ga odprli leta 2016.

Kot je povedal za BBC, večina ljudi meni, da se je zgodovina temnopoltih v Veliki Britaniji začela z generacijo Windrush, vendar se je v resnici začela veliko prej.

Generacija Windrush označuje priseljence iz karibskih držav, ki so se v Veliko Britanijo preselili med letoma 1948 in 1971. Zapisi pa kažejo, da so v času vladavine kraljice Elizabete I od leta 1558 do leta 1603 začetek prve temnopolte skupnosti v Veliki Britaniji beležili že v Rimskem imperiju.

Muzej, ki ga predlaga Adjaye, bi generacijam temnopoltih otrok vtisnil občutek, da imajo mesto v prihodnosti naroda.

Adjaye, ki je na začetku kariere težko dobil naročila za delo, je začel oblikovati prostore za prijatelje z umetniške šole, pozornost javnosti pa je nato pritegnil s knjižnico Idea Store v vzhodnem Londonu. Arhitekturo je sprva dojemal kot "notranjo igro", v katero ni bil vključen.

Trenutno snuje nacionalni spomenik holokavstu z izobraževalnim centrom, ki bo stal poleg Westminstrske palače.

Doslej so zgodovino in kulturo temnopoltih v Veliki Britaniji s svojimi razstavami obeleževali posamezni muzeji po vsem kraljestvu.