Slovenija 7.2.2019 7:00

Ob Prešernovem dnevu vodeni ogledi po pesnikovih poteh

Ljubljana/Kranj, 7. februarja - Prešernov dan, ki bo letos zaznamovan s 170. obletnico smrti velikega pesnika, bo med drugim mogoče preživeti na vodenih ogledih po njegovih stopinjah. V Ljubljani si bodo udeleženci ogledali stavbe, kjer je France Prešeren živel, ustvarjal, se šolal in pridobival izkušnje, podobne oglede v sklopu Prešernovega smenja pripravljajo tudi v Kranju.

Ljubljana. Spomenik Franceta Prešerna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spomenik Franceta Prešerna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po ljubljanskih ulicah bodo zbrane popeljali kostumirani liki Franceta Prešerna, Ane Jelovšek in Julije Primic, ki jim bodo posredovali tudi številne zanimive informacije o Ljubljani v prvi polovici 19. stoletja in pesnikovih sodobnikih.

Brezplačna vodenja, ki se bodo začenjala pred Slovenskim turističnim informacijskim centrom na Krekovem trgu, bodo organizirali danes ob 12. uri in 8. februarja ob 10. in 14. uri. Vodenje je brezplačno, potrebna pa je predhodna prijava na turistični center, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana.

Voden ogled Kranja po Prešernovi poti pripravljajo tudi v sklopu Prešernovega semnja, in sicer v petek, vsako uro med 12. in 16. uro, s pričetkom pred Kranjsko hišo. Kot so povedali na Turistično informativnem centru v Kranju, bodo obiskovalci dobili vtis, kako je bila gorenjska prestolnica videti v Prešernovem času.

France Prešeren (1800-1849) je pripadal smeri takratne romantike, v spomin pa se je zapisal tudi s svojimi prizadevanji za posodobitev slovenskega jezika. Posebej znane so njegove pesmi v obliki soneta, njegovo sedmo kitico Zdravljice smo Slovenci vzeli za himno, prav tako jo lahko preberemo vgravirano v kamnitih ploščah na Prešernovem spomeniku in na vrhu Čopove ulice, so še zapisali na zavodu Turizem Ljubljana.