Slovenija 5.2.2019 7:26

Na dvojnem koncertu Cankarjevih torkov Drago Ivanuša in Leila Martial

Ljubljana, 5. februarja - V okviru Cankarjevih torkov Cankarjevega doma (CD) bo nocoj dvojni koncert, na katerem bosta nastopila domači glasbenik Drago Ivanuša in francoska pevka Leila Martial. Prvi bo zadnjič v Sloveniji izvedel projekt Dviganje glasu, druga bo skupaj s spremljevalnimi glasbeniki zastopala model nove francoske jazzovske scene, so sporočili iz CD.

Ljubljana. Skladatelj Drago Ivanuša. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Drago Ivanuša.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ivanuša velja za enega najbolj cenjenih glasbenikov in skladateljev v Sloveniji. Pred dvema letoma je strokovno in laično javnost presenetil s postavitvijo projekta Dviganje glasu, ki je zamišljen kot glasbeno-scenski umetniški dogodek, kjer trije glasbeniki in ena igralka iščejo notranji glas.

"Izvirna glasba in interpretacija z igralko, ki je hkrati pevka in inštrument, je presunljiva in gledalca/poslušalca zapeljuje, da se mu pridruži onkraj ustaljenih vzorcev percepcije in si ustvari samosvoj svet čustvenosti ob mogočnih zvočno-svetlobnih dražljajih z odra. Ko nastopajoči iščejo notranji glas, ta v različnih oblikah izbruhne na površje in se ponovno ponotranji v soočenju z odzivi občinstva," so zapisali v CD.

Projekt Dviganje glasu bo izvedel skupaj s pevko Anjo Novak, kontrabasistom Tomažem Gromom in vibrafonistko Lolo Močnik.

Pevka Leila Martial se je rodila opernemu pevcu in fagotistki v Franciji. Dandanes je model nove francoske jazzovske scene, ki je vibrantna in polna iskrivosti.

"Francoski dotik" se nenehno oplaja s tradicijo, a je tudi napolnjen z močno energijo improvizacije, zanesenega vokaliziranja in sodobne elektronske zvočnosti. Energetičen nastop, poln dinamike, obeta enega najboljših vokalno vodenih koncertov Cankarjevih torkov, so še zapisali v CD.