Na hitro prelistano 9.2.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. februarja - Pri založbi Litera je izšel roman Jurija Hudolina, naslovljen Ljubljanske ulice, pri založbi Fakultete za družbene vede (FDV) pa delo Evropske trajnostne soseske Primoža Medveda. Pri Mladinski knjigi so izdali delo Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo Jorgeja Bucayja, pri založbi Miš pa knjigo Črna kraljica Michaela Morpurga.

Ljubljana. Knjiga argentinskega psihoterapevta Jorgeja Bucayja z naslovom Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga argentinskega psihoterapevta Jorgeja Bucayja z naslovom Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Jurija Hudolina z naslovom Ljubljanske ulice. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Jurija Hudolina z naslovom Ljubljanske ulice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Michaela Morpurga z naslovom Črna kraljica. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Michaela Morpurga z naslovom Črna kraljica.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Evropske trajnostne soseske, ki je nastala kot plod večletne obsežne raziskave raziskovalca in docenta FDV Primoža Medveda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Evropske trajnostne soseske, ki je nastala kot plod večletne obsežne raziskave raziskovalca in docenta FDV Primoža Medveda.
Foto: STA

HUDOLIN TOKRAT O PRIŠLEKU V LJUBLJANI

V zbirki Piramida, ki jo pri založbi Litera posvečajo sodobnemu slovenskemu leposlovju, je izšel roman Jurija Hudolina, naslovljen Ljubljanske ulice. Kot so zapisali pri založbi, roman ni le zgodba o mladosti v Ljubljani in o ljudeh, s katerimi se je pripovedovalec pobližje ali kako drugače srečal, v njej je Hudolin odprl tudi registre, ki jih sicer v njegovih delih nismo bili vajeni. Avtor namreč v romanu čas otroštva preliva v odraščanje, tega pa na koncu še v čas zrelosti. "Pri opisovanju otroštva pripovedovalec ne govori le o sebi, pač pa bralcu odstre tudi odnos s svojima staršema ter odnos med njima. Tako lahko bralec kaj hitro začuti, da bere refleksijo zrelega človeka, ki se ozira nazaj v svoje otroštvo in mladost," piše na Literini spletni strani. Roman je mogoče umestiti tudi med zgodbe o prišlekih, saj se njegov protagonist iz Istre preseli v Ljubljano. V prestolnici lep čas menjava bivališča, kot da se ne bi znal spoprijeti z dejstvom, da je prišlek in da mora svoje mlado življenje v novem okolju tudi na novo vzpostaviti.

Jurij Hudolin (1973) je pesnik, pisatelj, urednik, kolumnist, scenarist in prevajalec. Doslej je izdal že več pesniških zbirk in romanov, piše pa tudi kratko prozo. Njegova dela so prevedena v več jezikov, med drugim v makedonščino, madžarščino, češčino in angleščino.

PRI ZALOŽBI FDV DELO O EVROPSKIH TRAJNOSTNIH SOSESKAH

Pri Založbi FDV so izdali delo Evropske trajnostne soseske, ki je nastalo kot plod večletne obsežne raziskave raziskovalca in docenta FDV Primoža Medveda. Trajnostne soseske predstavljajo možen zgled za mesta 21. stoletja. Čeprav so bile v Evropi implementirane številne trajnostne soseske, so te specifične urbane tvorbe še vedno skoraj povsem neznane v Sloveniji. Medved je zaznal tudi, da slovenske poljudne in znanstvene publikacije večinoma ignorirajo vprašanje o tem, kje in kako bomo živeli v prihodnosti. Debata o "trajnostni transformaciji urbanega" v smeri oblikovanja trajnostnih sosesk pa je po prepričanju avtorja nujna, saj bosta kmalu dve tretjini svetovnega prebivalstva živeli v mestih, ki sicer predstavljajo največji vir svetovnega onesnaževanja.

V monografiji so trajnostne soseske podrobno analizirane in predstavljene, saj si želi Medved omogočiti lažji prenos inovativnih trajnostnih urbanih rešitev v slovenska mesta. V delu je sedem reprezentativnih evropskih trajnostnih sosesk podrobno analiziranih in razvrščenih v štiri stebre trajnostnega urbanega razvoja: družbeno-ekonomska uravnoteženost, trajnostna raba naravnih virov, trajnostni promet in urbanistični elementi trajnostnega razvoja. Medved je v predgovoru k delu zapisal, da je bil njegov glavni cilj postaviti oziroma zasnovati interdisciplinarni, celostni model trajnostnega urbanizma, ki bi bil lahko iztočnica raziskovalcem urbanega pa tudi različnim odločevalcem v mestih. Ti bi po njegovih besedah "lahko prevzeli določene rešitve najboljših praks trajnostnih sosesk in jih prilagodili posebnostim lokalnega urbanega okolja".

NAJLEPŠE PRAVLJICE POSTAVLJAJO ZRCALO

Pri Mladinski knjigi so izdali delo priljubljenega argentinskega psihoterapevta Jorgeja Bucayja Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo. V njem avtor ponuja nove in izvirne analize pravljičnih klasik, denimo Grdega račka, Pepelke in Rdeče kapice. Klasične pravljice so zakladnica spoznanj o ljudeh in njihovih osebnostih. Bucay vsako interpretira po svoje in ponudi še nekaj alternativnih interpretacij, s katerimi bralci lažje odkrivajo mehanizme svojega delovanja in najdejo pot do samospoznanja ter slednjič življenjskega zadovoljstva. Delu, ki ga je prevedla Tina Malič, je dodan uvod, napisan posebej za slovensko izdajo. Bucay (1949) poskuša živeti tako, kakor svetuje v knjigah in na predavanjih. V slovenščini je na voljo več kot deset njegovih knjig.

NOVOST ZA MLADE BRALCE - ČRNA KRALJICA

Michael Morpurgo se v svojih delih redko posveča sodobnim družinskim tematikam, kot so ločitev, neprimerni starševski prijemi ali družbeno-socialne težave odraščajočih otrok. V prevodu Brigite Orel so pri založbi Miš izdali njegovo delo Črna kraljica, katere protagonist je Billy, še eden od Morpurgovih prepričljivih junakov, ki potrjuje, da so stoičnost, pogum in zaupanje v današnji družbi še vedno pomembne in zelo potrebne vrednote.

Billy namreč kmalu po selitvi v novo hišo spozna, da ima sila nenavadno sosedo, ki jo vsi kličejo Črna kraljica. Ves čas je oblečena v črna oblačila, kot bi ravno prišla s pogreba, sledi ji črn maček, na glavi ima nenavaden črn klobuk in večino časa preždi v svoji hiši. Nekega dne jo Billyju zagode sestrin zajček Prijateljček - lump se namreč izgubi. In to kam? Na sosedin vrt! To mu pove kar Črna kraljica sama, ko mu z zajcem pobinglja čez ograjo. Od blizu je še bolj čudaška in Billy se boji, da ga bo uročila ali kaj podobnega. Potem pa mu predlaga nekaj nepredstavljivega. Bi poskrbel za njenega mačka, medtem ko je ne bo doma? Prav, ampak Billy se ne more upreti, da ne bi pokukal tudi v notranjost hiše, čeprav mu je to prepovedala. Vsepovsod vidi šahovnice. Kdo je pravzaprav Črna kraljica in kakšno igro igra? Delo je ilustriral Tony Ross.