Svet 6.2.2019 5:30

Festival Ars Electronica ob letošnji 40. izdaji z novostmi

Linz, 6. februarja - Festival Ars Electronica v Linzu, ki išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo, bo ob letošnji 40-letnici ponudil vrsto novosti. V centru Ars Electronica bodo odprli novo stalno razstavo in pri nagradah prix ars electronica uvedli novo kategorijo, poleg tega organizatorji napovedujejo nov glasbeni festival.

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal umetniški direktor Ars Electronice Gerfried Stocker, nameravajo v prihodnje med drugim v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij umetnosti in znanosti ustanoviti raziskovalne inštitute, dvigniti celoletno prisotnost na Japonskem na novo raven ter vzpostaviti nove dolgoročne iniciative v Avstraliji in Silikonski dolini v ZDA.

Stocker je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da je Ars Electronica, ki se je pred 40 leti začela kot festival umetnosti, tehnologije in znanosti, vse kaj drugega kot "v krizi srednjih let". "Digitalna revolucija je obrnila prav vsak kamen in popolnoma spremenila naša življenja," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani festivala. Dodal je: "In čeprav je čudno, da to rečem po 40 letih, je bil to šele začetek." Zdaj je po njegovem prepričanju pred nami nekaj popolnoma drugega: "Smo na pragu dobe, ko bosta digitalizirana mišljenje in sprejemanje odločitev."

Izziv družbi, kako aktivno sodelovati pri oblikovanju prihodnosti, po besedah Stockerja ni bil še nikoli tako pomemben, kot je danes. "Sprožati razpravo o tem je osnovna naloga Ars Electronice, ki je zato še bolj relevantna in potrebna kot kdajkoli," je poudaril.

V ureditev Muzeja prihodnosti bodo letos vložili štiri milijone evrov. Od tega bo 2,5 milijona prispevalo mesto Linz, preostanek pa Ars Electronica. Kot je povedal Stocker, bodo v prvi polovici letošnjega leta postavili novo stalno razstavo, ki se bo osredotočila na umetno inteligenco. To želijo predstaviti tako, da bodo vsaj osnove njenega delovanja razumljive vsakomur. Postavitev bo temeljila na primerjavi človeške in strojne inteligence. Interaktivne postaje bodo denimo raziskovale, kako se ljudje in stroji učijo, razmišljajo in sprejemajo odločitve.

Poleg etaže z novo stalno razstavo bodo preuredili tudi prvo podzemno etažo, v kateri bodo laboratoriji. V njih bodo imeli obiskovalci po besedah Stockerja priložnost, da se aktivno posvečajo določenim temam ter predstavijo tudi svoje lastne ideje in vizije.

Nagrado prix ars electronica podeljujejo od leta 1987, letos pa bodo uvedli novo kategorijo Umetna inteligenca & naravoslovne znanosti. Nagrada bo namenjena projektom, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem in drugimi raziskovalnimi področji umetne inteligence, pa tudi projektom, ki naslavljajo vprašanja in metode biologije in genske tehnologije. V sekciji U19 - Create Your World pa bodo odslej podeljevali dve nagradi prix ars electronica, in sicer v dveh starostnih kategorijah - mladim do 14 let ter od 14 do 19 let.

Prvič pa bo festival Ars Electronica letos pripravil evropski festival umetne inteligence in glasbe. Festival bo ponudil koncerte za najširše občinstvo, pa tudi dogodke za strokovno javnost. Pri razvoju programa sodelujejo šef dirigent Brucknerjevega orkestra Markus Poschner, šef dirigent Filharmonije Brno Dennis Russell Davies in direktor Inštituta za komponiranje, dirigiranje in računalniško glasbo zasebne univerze Anton Bruckner. Prva izdaja festivala bo potekala od 4. do 9. septembra, sočasno s festivalom Ars Electronica.