Slovenija 6.2.2019 7:00

Zimski festival bo sklenila kraljeva vokalna zasedba The Queen's Six

Ljubljana, 6. februarja - Britanska vokalna zasedba The Queen's Six bo nocoj v Unionski dvorani sklenila Zimski festival. Ustanovljena je bila leta 2008 ob 450. obletnici ustoličenja kraljice Elizabete I., njen repertoar pa sega od cerkvenih in ljudskih pesmi do popa. V Ljubljani bodo pevci predstavili tradicionalno ljudsko glasbo ter pop in jazzovske aranžmaje.

The Queen's Six so že kmalu po ustanovitvi imeli privilegij nastopiti za britansko kraljico Elizabeto II. ter njenega moža, princa Filipa. Sekstet, v katerem so
Daniel Brittain, Tim Carleston (kontratenor), Nick Madden, Dominic Bland (tenor), Andrew Thompson (bariton) ter Simon Whiteley (bas), je sicer del cerkvenega pevskega zbora v kapeli sv. Jurija na Windsorskem gradu, kjer tudi prebiva. Redno nastopa pred člani kraljeve družine, za vrhunec dosedanje kariere pa šteje nastop na poroki princa Harryja in Meghan Markle.

Njihov repertoar sega od zgodnjih cerkvenih napevov, renesančne polifonije, madrigalov, ljudskih pesmi do jazza in popa, kamor se prikrade tudi kakšna skladba Nirvane, Michaela Jacksona ali Stevieja Wonderja. Posamično pa se člani skupine pojavljajo tudi na najprestižnejših koncertnih odrih z glasbenimi skupinami, kot so Tenebrae, Polyphony, The BBC Singers, The Cardinall's Musick, Colegium Vocale Gent, The Gabrieli Consort, Exaudi, The King's Consort, The Tallis Scholars in The Sixteen.

Pevci so znani tudi po tem, da nastop radi začinijo s humorjem, so zapisali pri Festivalu Ljubljana, ki koncert organizira. Za ljubljanski koncert so pripravili mešanico njihovih najljubših ljudskih pesmi, pop in jazz aranžmajev.

S tem se bo sklenila tretja izdaja Zimskega festivala, ki je obsegal tri koncerte. Na prvem je Orkester Slovenskem filharmonije pod taktirko Gregorja Mayrhoferja izvedel pretežno dela skladateljev 20. stoletja, solistka je bila izraelska sopranistka Rinnat Moriah. Na drugem je gostoval argentinski tenorist Jose Cura, ki je skupaj z domačima sopranistkama, Elviro Hasanagić in Moniko Bohinec, ki sta dosegli priznanje tudi v tujini, ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča poustvaril operne arije.