Slovenija 11.2.2019 5:00

Akademija za glasbo pripravila 1. mednarodni teden sodobne glasbe

Ljubljana, 11. februarja - S projektom Mini opere v CUK Kino Šiška se bo drevi začel 1. teden sodobne glasbe Akademije za glasbo (AG) Univerze v Ljubljani, s katerim bo akademija začela obeleževanje 80-letnice delovanja. Teden bo ponudil še koncerta v Slovenski filharmoniji (SF), na katerih se bodo predstavili profesorji in študenti ter simfonični koncert.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na koncertu z naslovom Mini opere bo, kot je na nedavni novinarski konferenci povedal profesor Luka Juhart, mogoče slišati pet kratkih oper, ki so jih napisali študenti kompozicije, na oder pa so jih postavili v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Profesor Dušan Bavdek je povedal, da so mini opere eden tistih dogodkov, s katerimi se akademija najbolj celostno predstavlja, saj sodelujejo študenti vseh oddelkov. Vsebinsko, žanrsko in stilsko raznovrstne opere so bile doslej izvedene v Budimpešti in v Brnu.

V torek bo v SF koncert Profesorji igrajo študente, na katerem bodo profesorji AG izvedli program z deli bivših študentov akademije Jakoba Ježa, Alda Kumarja, Nine Šenk, Janeza Matičiča, Larise Vrhunc, Nenada Firšta, Lojzeta Lebiča in Primoža Ramovša.

V sredo bo prav tako v SF koncert Študenti igrajo profesorje, na katerem bodo študenti AG izvajali dela profesorjev na akademiji.

Teden bo 20. februarja sklenil Simfonični koncert v SF, na katerem bodo zazvenela dela Kurtaga Györgyja, Jean-Denisa Michata, Györgyja Ligetija in Bruna Mantovanija.