Svet 12.2.2019 5:30

V muzeju Louvre Abu Dabi Rembrandtova in Vermeerjeva dela

Abu Dabi, 12. februarja - V muzeju Louvre Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih bodo v četrtek odprli razstavo z naslovom Rembrandt, Vermeer in zlata doba nizozemskega slikarstva. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP bo na ogled skoraj 100 del iz Leidenske zbirke in iz francoskega muzeja Louvre.

ZAE, Abu Dabi. Muzej Louvre Abu Dabi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

ZAE, Abu Dabi.
Muzej Louvre Abu Dabi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Razstava, ki bo na ogled do 18. maja, je posvečena omenjenima velikanoma in t.i. fijnschilderjem - nizozemskim slikarjem, ki so sloveli po naturalističnem upodabljanju motivov.

Po besedah direktorja muzeja v Abu Dabiju Manuela Rebatea je Rembrandt "mojster zlate dobe in univerzalni genij, ki je povezal svet". Poleg slikarjevega Portreta moža bo na ogled tudi njegova Študija glave in sklenjenih rok mladeniča oz . Kristus pri molitvi, ki jo je muzej v Združenih arabskih emiratih pridobil za stalno zbirko.

Med Vermeerjevimi deli pa AFP izpostavlja sliko Dekle ob glasbilu virginal.

Muzej Louvre Abu Dabi na otoku Saagiyat je vrata odprl novembra 2017. Muzej so odprli deset let po sklenitvi tridesetletnega partnerstva med Francijo in Abu Dabijem. V sklopu projekta, vrednega 1,1 milijarde ameriških dolarjev, bodo najpomembnejši francoski muzeji za deset do 15 let umetnine iz svojih zbirk posojali Abu Dabiju.