Svet 13.2.2019 5:30

V New Yorku razstava Warholovih risb in skic

New York, 13. februarja - Na newyorški Akademiji umetnosti je na ogled razstava Z roko, ki združuje risbe in skice pionirja pop arta Andyja Warhola, nastale od 50. do 80. let minulega stoletja. Predstavljenih je več kot 150 risb in skic, mnoge od njih ima občinstvo v ZDA priložnost videti prvič.

Kitajska, Šanghaj. Delo Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Delo Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Risbe in skice so bile sicer v Warholovem umetniškem opusu po pisanju nemške tiskovne agencija dpa pogosto prezrte. Pripravljavci razstave zato upajo, da bodo tudi poznavalci umetnikovega dela na njej odkrili marsikaj novega o umetniku in njegovem delu. "Obiskovalci razstave bodo lahko spoznali, kako pomembno vlogo je v Warholovem ustvarjanju imela risba," je besede predsednika akademije Vincenta Fremonta povzela dpa.

Postavitev izpostavlja Warholove inovativne procese in eksperimente, ki so segali od ustvarjanja s svinčnikom, tinto in kemičnim svinčnikom, pa do risbe s poudarjeno črno obrobo, grafitov in slikanja z akrilnimi barvami. Razstavo, ki bo na ogled do 10. marca, na akademiji opisujejo tudi kot umetnikov "povratek domov", saj je bil Warhol leta 1982 med ustanovitelji akademije.

Sočasno z razstavo Z roko je v newyorškem muzeju Whitney na ogled razstava Andy Warhol - Od A do B in nazaj, ki umetnika predstavlja skozi njegovo celotno kariero, od zgodnjih oglaševalskih ilustracij do abstraktnih raziskovanj. Po napovedih organizatorjev gre za večdimenzionalno izkušnjo večdimenzionalnega umetnika: oblikovalca, slikarja, fotografa, video umetnika, producenta in urednika revije ter tudi kuratorja lastnih razstav. Razstava bo na ogled še do 31. marca.

Umetnik se je kot Andrew Warhol rodil leta 1928 v Pittsburghu češkoslovaškim priseljencem. Študiral je grafično oblikovanje na tamkajšnji univerzi ter se prek del Josepha Albersa in Maholyja Nagyja seznanil s kreativnimi dejavnostmi šole oblikovanja Bauhaus.

Po selitvi v New York leta 1949 je deloval kot oblikovalec. V začetku 60. let je svoj umetniški izraz začel razvijati pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Za svoja dela je začel uporabljati tehniko sitotiska, ki je bila dotlej v rabi le za komercialno produkcijo. V tej tehniki je naredil množico identičnih podob na platnu, ki so se med seboj razlikovale samo po barvah in so kmalu postale svetovno znane. V tem slogu je ovekovečil številne znane osebnosti.

V kontekstu umetnosti je Warhol uspešno promoviral izdelke, ki so zaradi konvencionalnega oglaševanja postali splošno prepoznavni, denimo konzerve juhe Campbell's. Te množično oglaševane dobrine in podobe je nato povzdignil v izdelke, namenjene najvišjemu družbenemu sloju.

Sredi 60. let je zamenjal splošno igrive, banalne motive z resnejšimi vsebinami, denimo portretom Jackie Kennedy po atentatu na ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja ali serijami avtomobilskih in drugih nesreč. Po preživelem atentatu leta 1968 je začel izdajati časopis Interview in snemati eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje in Poljubljanje. Znan je tudi njegov več kot peturni film Spanje iz leta 1963. Zaradi srčnega zastoja je umrl v New Yorku leta 1987, star 58 let.