Slovenija 12.2.2019 10:37

V srebrnem abonmaju francoski organist Baptiste-Florian Marle-Ouvrard

Ljubljana, 12. februarja - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj nastopil francoski organist mlajše generacije Baptiste-Florian Marle-Ouvrard. Večkratni nagrajenec mednarodnih tekmovanj v improvizaciji se bo "prostranstvom improvizacije" posvetil tudi na koncertu za srebrni abonma. Izvedel bo še dela Johanna Sebastiana Bacha, Jehana Alaina in Igorja Stravinskega.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Cankarjevega doma (CD), se Baptiste-Florian Marle-Ouvrard uvršča v sam vrh svetovne orgelske poustvarjalnosti. Danes deluje kot organist znamenite gotske cerkve svetega Evstahija v Parizu, ki se ponaša z največjimi orglami v Franciji, ter se posveča pedagoškemu delu. Obenem intenzivno koncertira po Evropi, ZDA in drugod po svetu, preizkuša pa se tudi kot skladatelj. Redno sodeluje s francoskimi kinematografi, saj mu je spremljanje nemih filmov z orglami v posebno zadovoljstvo.

Glasbenik obvladuje raznovrsten in širok repertoar, ki sega od orgelske klasike različnih slogovnih obdobij do transkripcij simfoničnih del, veliko pozornosti pa namenja tudi umetnosti improvizacije, znotraj katere dokazuje svojo virtuoznost. Orgle drzno druži tudi z drugimi oblikami umetniškega izraza, kot so ples, elektronska glasba, grafika.

"Baptiste-Florian Marle-Ouvrard je organist edinstvenega sloga s prirojenim mojstrstvom improvizacije. Občinstvo in strokovno javnost navdušuje z vedno novimi idejami, ki premikajo ustaljene okvire interpretacij," so še zapisali v CD.

Za ljubljanski koncert je izbral Bachov Preludij in fugo v e-molu, Alainove Tri plese za orgle ter odlomke iz suite Ognjeni ptič Igorja Stravinskega.