Svet 14.2.2019 6:00

Na knjižnem sejmu v Bruslju tudi pisatelj Drago Jančar

Bruselj, 14. februarja - V Bruslju se danes začenja mednarodni knjižni sejem. Na letošnjem sejmu sodeluje tudi slovenski pisatelj Drago Jančar, ki bo v pogovoru s Hubertom Artusom predstavil svoj ustvarjalni opus, s poudarkom na zadnji knjigi, ki je pred kratkim izšla v francoščini pri založbi Phebus, romanu In ljubezen tudi.

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Pogovor bo potekal v nedeljo na stojnici Evropske komisije bruseljskega knjižnega sejma, po njem bo pisatelj podpisoval svoje knjige, so sporočili iz Javne agencija za knjigo RS (Jak).

Naslov Jančarjevega novega romana In ljubezen tudi utegne zveneti nekoliko nenavadno, ker se dogaja v času, ko je na svetu zavladalo sovraštvo. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati. In ki skušajo ubraniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva.

Toda tudi ljubezen se ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi, kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih bere ena od junakinj, ko po naključju vzame v knjigarni knjigo s police, so vsebino knjige povzeli pri založbi Beletrina.

Jančar je za svoj enajsti roman lani prejel nagrado kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta.

Dogodek Jak organizira v sodelovanju s Slovenskim predstavništvom v Bruslju, bruseljskim knjižnim sejmom, grozdom mreže kulturnih institutov EUNIC, Evropsko komisijo in knjigarno Librebook.

Sejem se bo sklenil 17. februarja.