Svet 15.2.2019 5:30

V amsterdamskem Rijksmuseumu prvič na ogled vsi Rembrandti iz zbirk muzeja

Amsterdam, 15. februarja - V amsterdamskem Rijksmuseumu je od danes na ogled razstava Vsi Rembrandti, na kateri so prvič v zgodovini muzeja predstavljena vsa dela nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna (1606-1669) iz zbirk muzeja. Postavitev, ki združuje 22 slik, 60 risb in 300 grafik, so pripravili ob letošnji 350. obletnici umetnikove smrti.

Nizozemska, Amsterdam. Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med drugim so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na razstavo vključene slike Judovska nevesta, dvojni portret Maertena Soolmansa in Oopjen Coppit ter Predstojniki suknjarskega ceha. Razstava je tudi še zadnja priložnost za ogled Rembrandtove mojstrovine Nočna straža, preden bodo sliko junija prenesli v restavratorske delavnice.

Poleg tega je razstava priložnost za ogled umetnikovih del manjšega formata. Predvsem risbe pa tudi grafike so izjemno občutljive na svetlobo, zato jih razstavljajo le redko.

Razstava po pisanju dpa kaže, kako zelo sta bila prepletena Rembrandtovo zasebno življenje in delo. Umetnik tako z izborom tematik kot tudi s svojo tehniko ni sledil tedaj prevladujočim konvencijam umetnosti. Tako ni slikal le portretov bogatih naročnikov, ampak tudi člane svoje družine, prijatelje in prizore iz vsakdanjega življenja.

"Rembrandt je bil prvi umetnik, ki je v svoja dela resnično ujel svet okoli sebe, tako kot to danes počnejo uporabniki Instagrama," je direktor muzeja Taco Dibbits povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. "Noben umetnik ni ustvari toliko portretov kot Rembrandt. Slikal je člane svoje družine, prijatelje, šel je na ulice, na podeželje, dovolil nam je celo vstopiti v svojo spalnico, kjer je ležala njegova bolna žena," je dodal.

Razstava Vsi Rembrandti bo na ogled do 10. junija. V Rijksmuseumu bodo sicer v Rembrandtovem letu odprli še razstavo Rembrandt - Velazquez ter pripravili vrsto drugih dogodkov.

Rembrandt van Rijn se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije.