Slovenija 15.2.2019 8:30

Mozartova Ugrabitev iz seraja na mariborskem opernem odru

Maribor, 15. februarja - V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bodo danes premierno uprizorili spevoigro Ugrabitev iz seraja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Pod režijo se podpisuje Bruno Berger-Gorski, dirigent je Simon Robinson.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Gre za Mozartovo prvo delo za dunajsko občinstvo, v katerega je vnesel tudi nekaj tedaj modernih turških glasbenih prvin. Praizvedba je bila julija 1782 v dunajskem Burgtheatru.

Zgodba o drugi ugrabitvi dveh žensk, Konstance in Blonde, iz turškega seraja Selima paše, ki jo želita izvesti njuna zaročenca, plemič Belmonte in njegov služabnik Pedrillo, na komični način prikazuje trk evropskega kulturnega relativizma z univerzalnimi vprašanji svobode, družbenih vlog, določenih s spolom, in ljubezni.

V predstavi nastopajo Martin Sušnik kot Belmonte, Andreja Zakonjšek Krt in Petya Ivanova kot Konstanca, Nina Dominko in Valentina Čuden kot Blonda, Uroš Dolšek in Bogdan Stopar kot Pedrillo, Tomaž Štular kot Osmin in Ivica Knez kot Selim paša.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Luca Dall' Alpi, oblikovalka luči Vesna Kolarec, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič. Častni pokrovitelj predstave je Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

Nazadnje je bila Ugrabitev iz seraja na sporedu mariborske Opere v sezoni 1985/1986. Režiser takratne operne produkcije je bil Henrik Neubauer, dirigenta pa Uroš Lajovic in Simon Robinson, ki dirigira tudi tokrat.