Slovenija 15.3.2019 6:00

Ljubljanska Drama sezono nadaljuje s predstavo Ali: Strah ti pojé dušo

Ljubljana, 15. marca - Na novem prizorišču Fassbinderplac pri Železniškem muzeju Slovenskih železnic bodo danes in v soboto premierno uprizorili predstavo Ali: Strah ti pojé dušo. Celovečerni film Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974 je za oder priredil Milan Marković Matthis, režijo pa je prevzel Sebastijan Horvat.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Domen Groegl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Fassbinder je v Nemčijo v 70. leta minulega stoletja, v čas zlatih let ekonomskih migracij, postavil ljubezensko zgodbo med štiridesetletnim avtomehanikom Salemom iz Maroka, ki ga kot večino delavcev iz njegove države kličejo Ali, in 20 let starejšo Nemko Emmi, vdovo, ki se preživlja kot čistilka. Njuna zgodba razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezni na družbenem robu.

S predstavo Ali: Strah ti pojé dušo v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana nadaljujejo sezono na temo Intime. Za uprizoritev predstave so izbrali poseben prostor, ki sta ga ravnatelj Drame Igor Samobor in režiser Horvat po pregledovanju številnih skladišč in drugih prostorov na koncu našla v železniškem muzeju. Tamkajšnjo zapuščeno industrijsko halo, kjer je stal gromozanski tovornjak, so ob sodelovanju muzeja in tehnikov spremenili v gledališko dvorano, ki sprejeme od 130 do 150 obiskovalcev. To je še enkrat manj kot velika dvorana Drame, zato bosta premieri dve. Krstna uprizoritev predstave bi morala biti že pred enim mesecem, a so premieri zaradi tehničnih nadgradenj prestavili.

Avtor priredbe Marković Matthis, ki je bil hkrati dramaturg, je na novinarski konferenci pred predstavo povedal, da je Fassbinder ustvaril film z zelo preprosto zgodbo, pri kateri ni potrebna velika gledališka magija. Je pa Fassbinder ob tej preprosti ljubezenski zgodbi med dvema obstrancema, človekoma z roba, ki vse življenje sanjarita o "normalnem življenju" in si želita košček neba, na radikalen način rekonstruiral ideologijo ljubezni.

Predstava po režiserjevih besedah slika dva različna svetova z dvema različnima estetikama. Fassbinder je po Horvatovih besedah temnopolte, starejše in tudi sicer iz družbe izključene ljudi vpel v koncept romantične ljubezni. "Soočeni smo z navadnimi, majhnimi ljudmi, ki si želijo košček neba, ki si želijo življenje," je poudaril režiser in dodal, da so se ukvarjali s tem, kaj se zgodi, ko med človeka, ki se neskončno ljubita, zazeva razpoka.

Kot je v gledališkem listu zapisal Marković Matthis, v vsakem ljubezenskem odnosu obstaja trenutek, ko čutimo, da v bistvu ne poznamo niti sebe niti človeka, ki se je nenadoma pojavil ob nas, skupaj s tem pa tudi ne realnosti, ki je to srečanje omogočila. Ta novi odnos s tujcem ustvari razpoko v našem doživljanju realnosti, ki bi jo radi čim prej zapolnili.

S prestavitvijo premiere je prišlo do manjše spremembe igralske ekipe. Alija in Emmi igrata Iztok Drabik Jug in Nataša Barbara Gračner. V uprizoritvi nastopajo še Barbara Žefran, Boris Mihalj, Eva Jesenovec, Borut Doljšak, Damjana Černe, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič, Vojko Zidar ter v alternaciji Nik Škrlec in Gregor Podričnik. Scenografijo podpisuje Igor Vasiljev, kostumografijo Belinda Radulović, glasbo Drago Ivanuša.