Svet 17.2.2019 6:00

Redko videna umetnost šole Bauhaus pred dražbo na razstavi v Londonu

London, 17. februarja - Avkcijska hiša Sotheby's bo v Londonu pred dražbo, ki bo konec meseca, za nekaj dni razstavila redko videne slike ključnih osebnosti nemške umetniške šole Bauhaus. Razstava, naslovljena Bauhaus pri stotih slavi umetnike in njihovo zapuščino, bo na ogled šest dni po 20. februarju v prostorih avkcijske hiše, poroča britanski Guardian.

"To bo priložnost videti stvari, ki niso bile na ogled v javnosti več desetletij in nikoli v tej konstelaciji," je povedal vodja prodaje impresionistične in moderne umetnosti pri Sotheby's Thomas Boyd-Bowman. Po njegovem mnenju bo to najboljša brezplačna razstava v mestu.

Razstavljenih bo 25 del, ki bodo po pisanju Guardiana prikazala izbruh ustvarjalne energije tega prelomnega umetniškega gibanja, ki so ga pred stotimi leti ustanovili v Nemčiji. Obletnico bodo zaznamovale številne prireditve po svetu, od razstav in filmov do simpozijev in plesa. Z njimi bodo proslavili umetniško vizijo Bauhausa, katerega vpliv je prisoten še danes.

Med vrhunci bodo slike Vasilija Kandinskega, Paula Kleeja, Oskarja Schlemmerja, Laszla Moholyja-Nagyja in Lyonela Feiningerja, vse je na šolo Bauhaus privabil njen ustanovitelj, arhitekt Walter Gropius.

Najbolj dragoceno delo, ki ga bodo dražili 26. februarja, bo olje na platnu Kandinskega Vertiefte Regung (Deepened Impulse) iz leta 1928, ki bi lahko doseglo 7,5 milijona funtov. Slika, ki jo je ustvaril med poučevanjem v Bauhausu v kraju Dessau, je meditacija o moči krogov, za katere je menil, da so ključni pri njegovem delu.

Večina slik, ki bo na dražbi, je iz zbirke preminule Erike Pohl-Ströher, podjetnice in geologinje, vnukinje Franza in Marie Ströher, ki sta leta 1880 na Saškem ustanovile podjetje z izdelki za nego las Wella.

Šola Bauhaus je delovala v treh nemških mestih - Weimarju, Dessauu in Berlinu - od ustanovitve leta 1919 do razpustitve pod pritiskom nacistov leta 1933. Njegovi člani so se razselili po vsem svetu in njena načela razširili od Izraela do Indije.