Svet 18.2.2019 6:00

V Parizu konec marca na dražbo zgodnje delo Paula Gauguina

Pariz, 18. februarja - Avkcijska hiša Sotheby's v Parizu bo 29. marca dala na dražbo zgodnje delo francoskega slikarja Paula Gauguina (1848-1903). Na sliki je umetnik upodobil podeželsko hišo slikarja Camilla Pissaroja z vrtom. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa se zanjo nadejajo iztržiti med 600.000 in 900.000 evrov.

Francija, Pariz. Pariz, Eifflov stolp, mesto, metropola. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Pariz, Eifflov stolp, mesto, metropola.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Gauguin je delo naslikal leta 1881. Slika prikazuje Pissarojevo hišo v pariškem predmestju Pontoise, v ospredju pa je sončnik, pod katerim sedi moški. Po pisanju agencije naj bi bil Pissaro. Gauguin je francoskega impresionističnega slikarja občudoval in ga je pogosto obiskal v njegovi hiši v predmestju Pariza. Kot pojasnjujejo v avkcijski hiši, je slika hommage Pissaroju.

Kot še piše dpa, slika že od leta 1920 ni zamenjala lastnika, razstavljena pa je bila od tedaj le dvakrat - v francoskem mestu Pont-Aven in Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio.

Druga posebnost slike pa je, da sta na zadnji strani skicirana portreta. Kot navajajo v avkcijski hiši, bi lahko šlo za umetnikova avtoportreta. Gauguin je sicer delo naslikal še v času, ki se je preživljal kot borzni posrednik.

Gauguin, rojen v Parizu, je večino otroštva preživel v Peruju. Po selitvi v Pariz leta 1871 se je začel družiti z impresionisti, kot sta Paul Cezanne in Pisarro. Slednji je postal tudi njegov učitelj. V kasnejših letih je nekaj časa preživel in slikal z Vincentom van Goghom v Bretaniji.

Leta 1872 se je Gauguin poročil z Danko Mette Sophie Gad, s katero je imel pet otrok. Leta 1884 se je preselil v Koebenhavn, da bi nadaljeval svojo poslovno kariero, a se je leta 1885 vrnil v Pariz.

V želji po idiličnem življenju v neokrnjeni naravi se je leta 1891 preselil na Tahiti, med letoma 1893 in 1895 je zadnjič obiskal Francijo, nato pa do smrti 8. maja 1903 bival na otoku Hiva Oa.