Svet 19.2.2019 6:00

V Mantovi bodo jeseni predstavili ustvarjanje Giulia Romana

Milano, 19. februarja - V Vojvodski palači v Mantovi bodo oktobra odprli razstavo, ki bo celovito predstavila ustvarjanje italijanskega slikarja in arhitekta Giulia Romana. Vsestranski umetnik, ki je bil kot deček najljubši učenec in sodelavec italijanskega slikarja Rafaela, se ni posvečal le slikarstvu in arhitekturi ampak tudi oblikovanju nakita in tapiserij.

Giulio Romano (1499-1546) se je rodil v Rimu kot Giulio di Pietro de' Gianuzzi. Bil je Rafaelov učenec in sodelavec. Pomagal mu je pri izdelavi fresk v vatikanskih ložah in sobah ter dokončal nekatere oljne slike. Po zgledu slavnega učitelja je tudi sam slikal nežne Marije in mehke oltarne podobe.

Leta 1524 je odšel v službo na dvoru mantovskega vojvode Federica II. Gonzage. Tam je ustvaril nekaj fresk z mitološko vsebino. Kot arhitekt je v Rimu načrtoval vile in palače v visokorenesančnem slogu, v Mantovi pa zgradil palačo del Te ter cerkvi San Pietro in San Benedetto al Poltrone.

Razstava v muzejskem kompleksu Vojvodska palača v Mantovi bo nosila naslov Na nov in ekstravaganten način. Kot piše italijanska tiskovna agencija Ansa, je bil skupini imenovalec umetnikovega ustvarjanja risba. V razstavo bo zato vključenih 72 izjemnih risb, ki jih bodo za to priložnost posodili v grafičnem oddelku pariškega muzeja Louvre. Poleg risb iz Louvra bodo vanjo vključene še risbe iz nekaterih italijanskih in tujih muzejev, tudi iz Muzeja Victoria & Albert v Londonu ter Kraljeve zbirke na gradu Windsor. Ob risbah bodo predstavljene še slike in grafike.

Cilj razstave je prikazati umetnikovo kariero, tako začetke v Rimu kot razvoj v Mantovi, kjer je deloval na dvoru Gonzage in kjer se je, kot je v svojem delu Življenja najznamenitejših italijanskih arhitektov, slikarjev in kiparjev zapisal italijanski slikar, arhitekt in pisec Giorgio Vasari, lahko izražal v svoji ekstravagantni maniri.

Po besedah vodje grafičnega oddelka v pariškem muzeju Louvre Xavierja Salmona je eden od ciljev razstave tudi s pomočjo pripravljalnih risb za okras Vojvodske palače v Mantovi predstaviti povezave med umetnikovimi deli in lokacijami.

Razstava bo na ogled od 6. oktobra 2019 do 6. januarja 2020.