Svet 20.2.2019 5:00

Nemčija bo za Beethovnovo obletnico namenila šest milijonov evrov

Berlin, 20. februarja - Nemčija bo za praznovanje 250-letnice rojstva skladatelja Ludwiga van Beethovna prihodnje leto namenila šest milijonov evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo ministrstvo za kulturo. Beethoven je bil eden najbolj vplivnih skladateljev zahodnoevropske glasbe. Del njegove devete simfonije je danes evropska himna.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Naš jubilejni program za leto 2020 bo promoviral Beethovna daleč preko kulturnih meja," je v Berlinu povedala ministrica za kulturo Monika Grütters. "Neverjetno raznolikost, moč in domišljijo, ki jih pooseblja, želimo prenesti še zlasti mladim," je dodala.

Beethoven se je rodil leta 1770 v Bonnu. Ustvaril je devet simfonij in osnutek za deseto, ob tem pa še opero Fidelio in več drugih skladb. Umrl je leta 1827 na Dunaju. Med predstavniki glasbenega klasicizma, kamor ga uvrščajo, je kompozicijsko predstavljal most do obdobja romantike.

Od njegovih simfonij so najbolj znane tretja, imenovana Eroica, peta, imenovana Usodna, šesta, imenovana Pastoralna, in deveta, katere Oda radosti iz četrtega stavka je danes evropska himna. Prepoznaven je tudi po klavirskih delih, med njimi sta priljubljeni sonati V mesečini in Appassionata.

Znan je bil tudi po tem, da je komponiral še, ko je že skoraj popolnoma oglušel.