Svet 22.2.2019 5:00

V italijanskih muzejih lani zabeležili rekordnih 55 milijonov obiskovalcev

Rim, 22. februarja - Leto 2018 bo z rekordnimi več kot 55 milijoni obiskovalcev in prihodki v višini 229 milijonov evrov v spominu ostalo kot zlato leto za italijanske muzeje. V primerjavi z letom 2017, ki je ravno tako beležilo uspehe, se je namreč število obiskovalcev po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo povečalo za kar 9,6 odstotka.

Italija, Rim. Italijanska prestolnica Rim, prebivalci, turisti, sprehajalci, trg. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Italijanska prestolnica Rim, prebivalci, turisti, sprehajalci, trg.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Lani so tako v primerjavi z letom 2017 v italijanskih muzejih našteli pet milijonov obiskovalcev več, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

V rimskem Koloseju, ki velja za eno najbolj obiskanih italijanskih znamenitosti, se je število obiskovalcev povečalo za osem odstotkov; lani je ta simbol Rima obiskalo kar 7,6 milijona ljudi. Med arheološkimi lokacijami je na drugem mestu arheološko najdišče Pompeji, kjer se je število obiskovalcev povečalo za 7,7 odstotka in so lani našteli 3,6 milijona obiskovalcev. V galeriji Uffizi pa so, tako kot v letu 2017, tudi lani zabeležili 2,23 milijona ljubiteljev umetnosti.

Največje povečanje obiska so sicer zabeležili v Kraljevem muzeju v Torinu, in sicer za kar 27 odstotkov, v palači Pitti v Firencah za 24 odstotkov in v arheološkem muzeju v Sirmioneju ob Gardskem jezeru za 18 odstotkov.