Slovenija 19.2.2019 20:30

V Slovenski kinoteki podelitev Štigličevih nagrad

Ljubljana, 19. februarja - V Slovenski kinoteki so nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije podelili Zdravku Barišiču. Predstavniki Društva slovenskih režiserjev so podelili tudi štiri nagrade Štigličev pogled za najboljšo režijo, in sicer Miroslavu Mandiću, Urši Menart, Sonji Prosenc in Darku Štantetu.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Letošnji prejemnik Štigličeve nagrade za življenjsko delo Barišič je z izvirnim avtorskim pristopom kot režiser ustvaril impozanten opus 26 kratkih filmov, tako igranih kot animiranih, in se z njimi z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega filma, piše v utemeljitvi.

Za svoja dela je bil Barišič večkrat nagrajen. Za filma Prilagajanje (1987) in Oblast (1987) je denimo na Festivalu jugoslovanskega dokumentarnega in kratkometražnega filma v Beogradu prejel veliki medalji; njegov animirani film Oblast pa je leta 1988 na berlinskem filmskem festivalu kot prvi slovenski film prejel zlatega medveda in bil predlagan za nominacijo za oskarja. Barišičev kratkometražni igrani film Balkanska ruleta (1997) pa je bil leta 1998 uvrščen v tekmovalni program festivalov v Cannesu in Hong Kongu.

Leta 2001 je film Srdjana Vuletića Hop, skip and jump (2000) na berlinskem festivalu prejel nagrado Panorama Newyorške filmske akademije za najboljši kratki film. Scenarist je bil Barišič, ki je za isti film leto prej na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado za najboljši scenarij, med drugim navaja utemeljitev.

Štigličevo nagrado za življenjsko delo letos podeljujejo petič. Pred Barišičem so jo dobili Jože Pogačnik, Rajko Ranfl, Filip Robar Dorin in Karpo Godina.

Ob nagradi za življenjsko delo, poimenovani po režiserju in avtorju prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji Zemlji Francetu Štiglicu, so nocoj podelili tudi štiri enakovredne nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo. Za svoje igrane celovečerne filme so bili nagrajeni Miroslav Mandić (Igram, sem), Urša Menart (Ne bom več luzerka), Sonja Prosenc (Zgodovina ljubezni) ter Darko Štante (Posledice).

Lani so nagrado Štigličev pogled prejeli Janez Burger za film Ivan, Rok Biček za Družino, Hanna Slak za film Rudar, Miha Knific za Vztrajanje ter Matjaž Ivanišin za film Playing Men.