Svet 23.2.2019 5:00

Dela Antonyja Gormleyja v galeriji Uffizi

Firence, 23. februarja - Kip Event Horizon, postavljen na balkon galerije Uffizi v Firencah, napoveduje bližnjo razstavo britanskega umetnika Antonyja Gormleyja v tem razstavišču. Razstava, naslovljena Essere (Biti) bo na ogled od 26. februarja do 26. maja, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gormley, rojen leta 1950 v Londonu, ustvarja skulpture, v katerih se posveča odnosu človeškega telesa do prostora. Event Horizon, ki napoveduje razstavo v Firencah, velja za eno od umetnikovih najbolj znanih del. V letih od nastanka je gostovalo na nekaterih najbolj znanih zgradbah na svetu, med drugim je kip človeka zrl v daljavo iz newyorškega Empire State Buildinga ter nebotičnikov v Londonu, Riu, Sao Paolu in Hong Kongu.

Kot piše na spletni strani galerije, bo postavitev Essere v središče postavila dialog med kipoma Passage in Room, ki ju je umetnik ustvaril v razmaku dobrih 35 let. Oba v ospredje postavljata vprašanji prostora in telesa. Passage iz leta 2016 je železni 12-metrski tunel v obliki človeške silhuete, v katerega lahko obiskovalci razstave vstopijo, Room (1980) pa je šest krat šest metrov velika ograda, omejena s prepletom osemmilimetrskega traku, ki ga je umetnik izdelal iz ostankov svojih oblačil. V ta prostor pa obiskovalec ne sme vstopiti.

Nekaj razstavljenih del je Gormley ustvaril posebej za razstavo v Firencah. Takšno je denimo Veer II (2018), tridimenzionalna interpretacija živčnega sistema v telesu, predstavljena v naravni velikosti.

Med drugim želijo na razstavi podati tudi primerjavo med kipom Speči hermafrodit, ki ga je umetnik Gian Lorenzo Bernini ustvaril leta 1620 in prinaša podobo na postelji z žimnico ležečega hermafrodita, ter Gormleyjevim delom Settlement (2005), ki prikazuje človeku podobno pojavo, ležečo na tleh.