Svet 24.2.2019 5:00

V Los Angelesu bodo podelili filmske nagrade oskar

Los Angeles, 24. februarja - Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti nocoj v Los Angelesu v gledališču Dolby prireja 91. podelitev oskarjev. Za največja favorita s po desetimi nominacijami veljata filma Roma Alfonsa Cuarona in Najljubša Yorgosa Lanthimosa, v ospredju sta tudi filma Zvezda je rojena Bradleyja Cooperja in Mož iz ozadja Adama McKayja.

ZDA, Los Angeles. Kipci na podelitvi najpomembnejših filmskih priznanj - oskarjih. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Kipci na podelitvi najpomembnejših filmskih priznanj - oskarjih.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V črno-beli Netflixovi drami Roma je mehiški režiser Cuaron portretiral svoje otroštvo v 70. letih v Ciudad de Mexicu. Film ob družinskih razprtijah in družbeni hierarhiji v času političnih nemirov sledi življenju služkinje Cleo. Najljubša grškega cineasta Lanthimosa pa je postavljena na angleški dvor 18. stoletja. Film spremlja šibko kraljico Ano, v imenu katere v resnici vlada njena prijateljica Lady Sarah.

Romi in Najljubši s po osmimi nominacijami sledita filma Zvezda je rojena, ljubezenska zgodba o izkušenem glasbeniku Jacksonu Maineu in mladi umetnici Ally na vzponu slave, in Mož iz ozadja, ki spremlja politično pot Dicka Cheneyja, enega najbolj vplivnih podpredsednikov ZDA.

Med nominirani za najboljši film so še Črni panter režiserja Ryana Cooglerja, ter trije, ki temeljijo na resničnih zgodbah, to so Bohemian Rhapsody režiserja Bryana Singerja, Zelena knjiga režiserja Petra Farrellyja in Črni KKKlanovec režiserja Spikea Leeja.

Med nominiranimi ni po mnenju kritikov enega najboljših filmov leta Hladna vojna Pawla Pawlikowskega, ki pa se bo skupaj z Romo potegoval za oskarja v kategoriji filmov v tujem jeziku. Nominacije v tej kategoriji so prejeli še nemški film Never Look Away, japonski Tatiči ter libanonski Kafarnaum. Podpisujejo jih Florian Henckel von Donnersmarck, Hirokazu Koreeda in Nadine Labaki.

Na režiserskega oskarja na podelitvi, ki bo letos potekala brez voditelja ali voditeljice, lahko upajo Cuaron, Lee, Lanthimos, Pawlikowski in McKay.

Za oskarja za glavno moško vlogo so nominirani Christian Bale, ki je utelesil Dicka Cheneyja, Cooper, ki je utelesil Jacksona Mainea, Rami Malek, ki je v filmu Bohemian Rhapsody utelesil Freddieja Mercuryja, Viggo Mortensen, ki je kot Tony Lip v filmu Zelena knjiga glasbenika Dona Shirleyja vozil od koncerta do koncerta, ter Willem Dafoe, ki je v filmu At Eternity's Gate upodobil Vincenta van Gogha.

V ženski konkurenci se za oskarja potegujejo Yalitza Aparicio, ki je v Romi upodobila služkinjo Cleo, Glenn Close, ki je v filmu Žena upodobila potrpežljivo soprogo z Nobelovo nagrado nagrajenega pisatelja - napovedujejo ji skoraj zanesljivo zmago -, Olivia Colman, ki je v filmu Najljubša upodobila Lady Sarah, Lady Gaga, ki je v Zvezda je rojena upodobila glasbenico Ally, ter Melissa McCarthy, ki se je z vlogo Lee Israel izkazala v filmu Can You Ever Forgive Me?

Na oskarja za najboljšo stransko moško vlogo lahko upajo Mahershala Ali (Zelena knjiga), Sam Elliott (Zvezda je rojena), Adam Driver (Črni KKKlanovec), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) in Sam Rockwell (Mož iz ozadja).

Na oskarja za žensko stransko vlogo pa Amy Adams (Mož iz ozadja), Marina de Tavira (Roma), Regina King (If Beale Street Could Talk), Emma Stone (Najljubša) in Rachel Weisz (Najljubša).