Na hitro prelistano 23.2.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. februarja - Pri Sodobnost International je izšel nov roman Evalda Flisarja Poglej skozi okno, pod okriljem JSKD pa pesniška zbirka Diega Ojede Moja punca revolucionarka. Mladinska knjiga je izdala priročnik Refleksologija za začetnike Stefanie Sabounchian, pri založbi Miš pa je izšla slikanica Neverjetna, a resnična zgodba o dinozavrih Guida Van Genechtena.

Ljubljana. Priročnik Stefanie Sabounchian za refleksno masažo stopal z naslovom Refleksologija za začetnike. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Stefanie Sabounchian za refleksno masažo stopal z naslovom Refleksologija za začetnike.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Evalda Flisarja z naslovom Poglej skozi okno. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Evalda Flisarja z naslovom Poglej skozi okno.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Moja punca revolucionarka španskega pesnika Diega Ojede. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Moja punca revolucionarka španskega pesnika Diega Ojede.
Foto: STA

Ljubljana. Delo flamskega ilustratorja Guida Van Genechtena z naslovom Neverjetna, a resnična zgodba o dinozavrih (Miš). Foto: STA

Ljubljana.
Delo flamskega ilustratorja Guida Van Genechtena z naslovom Neverjetna, a resnična zgodba o dinozavrih (Miš).
Foto: STA

FLISAR Z NOVIM ROMANOM POGLEJ SKOZI OKNO

Bralca na zavihku knjige Poglej skozi okno nagovarjajo naslednje besede: "Poglej skozi okno. Vidiš neznanca, ki se naslanja na drevo in zre proti hiši? Ob nedeljah ljudje prihajajo na obiske okoli poldneva, nikoli ob zori. Oče in mamam še spita. Prevzame te strah. Niti ne slutiš, da ti bo neznanec postavil življenje na glavo." Na koncu zapisa je postavljeno vprašanje: "Kako se bo razpletla igra usode, ki se ji ne moreš izogniti?"

"Najnovejši Flisarjev roman je (tudi) svojevrsten eksperiment, v katerem avtor preizkuša tako meje jezika kot tudi (politično korektne) vsebine. Pisan v drugi osebi nagovarja - pogosto z naslovnim stavkom Poglej skozi okno na začetku poglavja - občutljivega najstnika, nekako avtistično zaprtega v svoj svet, ki mu življenje kroži okoli pujska (ta mu je najboljši prijatelj) in Knjige seznamov, v katero zapisuje ugotovitve o svetu okoli sebe po Nesrečnem dogodku, ki je nepovratno spremenil njegovo duševnost," je v recenziji dela, ki je izšlo pod okriljem Sodobnost International, v Bukli zapisal Samo Rugelj.

Evald Flisar (1945) je študiral primerjalno književnost v Ljubljani, angleški jezik ter literaturo v Londonu in psihologijo v Avstraliji. Med potovanji po svetu se je preživljal na različne načine: v Sydneyju v Avstraliji je vozil podzemni vlak, v Londonu je med drugim urejal enciklopedijo znanosti in tehnologije ter pisal zgodbe in igre za BBC, v Hollywoodu je pisal scenarij, itd. Sedem let (1995-2002) je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, od leta 1998 pa je glavni urednik revije Sodobnost. Piše romane, kratke zgodbe, drame, eseje in potopise, njegova dela so prevedena v 32 tujih jezikov.

MOJA PUNCA REVOLUCIONARKA - PREVOD ENE NAJBOLJE PRODAJANIH PESNIŠKIH ZBIRK V ŠPANIJI

Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je izšla ena najbolje prodajanih pesniških zbirk v Španiji - Moja punca revolucionarka (2014) pesnika mlajše generacije Diega Ojede (1985). Razlogi za takšno priljubljenost so, kot piše na spletni strani JSKD, očitni: "To je iskrena, neposredna, kritična izpoved mladega človeka današnjega sveta. V ljubezensko liričnost seka sodobna neusmiljenost družbe, s katero se subjekt (samo)kritično spoprijema. Zunanje okoliščine so zmaji, ki jih napada, da bi opozarjal nanje in pripomogel k njihovim spremembam, in ki jim vztrajno, z mladostno zagnanostjo, zapira pot do svojega mehkega, nežnega, tudi sentimentalnega bistva."

Pod prevod dela se pod mentorstvom Marjete Drobnič podpisujejo Miriam Jereb Batagelj, Zala Miklič, Dhyäna Mlakar, Mateja Peršolja, Katja Petrovec, Katja Rijavec, Maruša Rodič in Anja Sredič.

PRI MLADINSKI KNJIGI PRIROČNIK REFLEKSOLOGIJA ZA ZAČETNIKE

Pri Mladinski knjigi je izšlo delo Refleksologija za začetnike - Priročnik za refleksno masažo stopal, ki ga podpisuje učiteljica in refleksoterapevtka Stefanie Sabounchian. "S sodobnim pristopom k tradicionalni praksi v tej knjigi je refleksologija dostopna širokemu krogu bralcev. Ta celostna zdravilska tehnika, ki jo poznajo in uporabljajo v številnih kulturah, temelji na pritiskanju na točno določene točke in cone na stopalih," so zapisali pri založbi.

Stefanie Sabounchian je v knjigi jedrnato predstavila najpomembnejše tehnike in točke. Z navodili po korakih in ilustracijami bodo bralci zlahka začeli uporabljati refleksologijo kot učinkovito orodje za dobro počutje in blaženje številnih zdravstvenih težav. Priročnik je prevedla Maja Šukarov.

VODIČ PO ČUDOVITEM SVETU DINOZAVROV

Guido Van Genechten (1957) je eden najbolj priljubljenih flamskih avtorjev in ilustratorjev knjig za otroke. Njegovo delo Neverjetna, a resnična zgodba o dinozavrih (Miš) predstavlja smešen in nazoren vodič po čudovitem svetu dinozavrov. Slikanica o kokošjih praprapra...sorodnikih bo razveselila mlade bralce, ki jih prevzema svet dinozavrov. V njem bralci denimo srečajo slike velociraptorjev, ki se vozijo s skiraptorji, in igvanodonov, ki uživajo v osvežujočem izletu, ter izvedo, da so stegozavri večni šarmerji, triceratopsi pa spuščajo ubijalske prdce. Poleg šaljive vsebine bodo otroci spoznavali tudi čisto resna dejstva o dinozavrih - njihovi teži, obdobju, v katerem so živeli, možnih razlogih, ki so pripeljali do njihovega konca. Slikanico je poslovenila Katjuša Ručigaj.