Slovenija 25.2.2019 8:00

V CD slavnostna premiera filma Izbrisana Mihe Mazzinija

Ljubljana, 25. februarja - V sklopu projekta Naši filmi doma bo drevi ob ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) na sporedu slavnostna premiera filma Izbrisana scenarista in režiserja Mihe Mazzinija. Film bo v redni kinematografski distribuciji od 28. februarja, 1. marca pa bo prikazan tudi v sklopu 47. mednarodnega filmskega festivala - FEST v Beogradu.

Ljubljana. Pisatelj Miha Mazzini. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Miha Mazzini.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film Izbrisana povzema zgodbo iz Mazzinijevega istoimenskega romana o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice.

"Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka... Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema," so vsebino povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC).

"To je zgodba, ki sem jo vedno želel povedati. Ko sem jo sestavljal, sem jo gledal kot film in zato napisal scenarij. Po nekaj letih je kazalo, da ga ne bo mogoče posneti in sem pripoved spremenil v roman," je pred slavnostno premiero povedal Miha Mazzini, ki ne skriva navdušenja nad tem, da je zgodba po mnogih letih le prišla na velika platna.

Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, prav tako je bil film nagrajen z vesnami za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godar), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

V filmu igrajo tudi Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič.

Film je mednarodno premiero doživel lani v tekmovalnem programu mednarodnega filmskega festivala Black Nights v Talinu. Sofinanciral ga je SFC, producent pa je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Kot koproducenti so pri filmu sodelovali Kinorama, Delirium ter Pakt Media.

Film je prejel tudi finančno podporo Hrvaškega avdiovizualnega centra, Filmskega centra Srbije ter mednarodnega koprodukcijskega fonda Eurimages, predhodno pa tudi sredstva programa Ustvarjalna Evropa - Media za razvoj, še piše v sporočilu za javnost.