Slovenija 23.2.2019 7:00

Namesto rož Svetlana Makarovič danes prinaša avtorske šansone

Ljubljana, 23. februarja - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo danes zvečer veliki koncert avtorskih šansonov vsestranske ustvarjalke Svetlane Makarovič z naslovom Namesto rož. Na jubilejnem koncertu bodo njene šansone peli tudi številni gostje.

Ljubljana. Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je zapisano na spletni strani Cankarjevega doma, se bodo na odru Svetlani Makarovič kot gostje pridružili Iztok Mlakar, Janja Majzelj, Tomaž Mihelič, Višnja Fičor, Martina Feri, Miha Bezeljak, Ivan Rupnik, Aphra Tesla, Anja Novak, Andrej Rozman Roza, Brane Završan, Nina Valič, Aljaž Jovanovič, Martina Maurič Lazar in Ivan Peternelj.

Za glasbeno spremljavo bodo poskrbeli Joži Šalej na pianu, Klemen Bračko na violini, Blaž Trček na saksofonu, Andrea Pandolfo na trobenti, Nino de Gleria na basu in Blaž Celarec na bobnih. Koncert je režirala Neda R. Bric, za video je poskrbela Pila Rusjan.

"Svetlana Makarovič ima tisto, kar je za izvajalca šansonov najpomembnejše, zaradi česar prisluhnemo in zaradi česar sporočilo prodre globoko v našo zavest. Kdor jo je kdaj slišal peti ali vsaj recitirati poezijo, ve, kako neverjetno prepričljiva in sugestivna je," je še zapisano na spletni strani Cankarjevega doma.

Vsestranska umetnica, književnica, igralka in pevka je prvega januarja letos dopolnila 80 let. Nedavno je Založba Sanje v knjigi zbrala vse šansone, ki jih je ustvarila med letoma 1984 in 1999. Pred tem so njene šansone obudili tudi na štirih glasbenih albumih, vključno s tistem, po katerem je poimenovan nocojšnji koncert.