Svet 26.2.2019 9:10

V New Yorku podpisali sporazum med slovensko in ameriško organizacijo glede avtorskih del

New York, 26. februarja - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je sporočilo, da sta Luka Novak in Rudi Zaman v ponedeljek v New Yorku v imenu Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja podpisala bilateralni sporazum z ameriško organizacijo Copyright Clearance Center o izmenjavi repertoarja avtorskih del, ki ga organizaciji zastopata.

Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja (SAZOR) na podlagi dovoljenja Urada RS za intelektualno lastnino kolektivno upravlja pravice reproduciranja za književna, znanstvena in publicistična dela. Njihovo delo v praksi pomeni, da za razmnoževanje del v okviru zasebnega in drugega lastnega reproduciranja ter za fotokopiranje v šolah zbirajo avtorsko nadomestilo, ki ga zatem delijo imetnikom avtorskih pravic, avtorjem in založbam.

Sporazum z ameriško organizacijo Copyright Clearance Center (CCC), ki je največja za pravice reprodukcije na svetu, je za Slovenijo pomemben kulturni in gospodarski mejnik, saj je ameriški repertoar v globalnem svetu ključnega pomena in slovenskim uporabnikom - izobraževalnemu sistemu, gospodarstvu, farmaciji, zdravstvu itd. - omogoča dostop do najširše književne in znanstvene baze na svetu.

Sporazum v okviru izmenjave repertoarja določa obseg in časovno dinamiko izmenjave, obenem pa ureja medsebojna razmerja med organizacijama. Gre za prvi sporazum med državama na področju kolektivnega upravljanja avtorskih pravic za književna dela.