Svet 27.2.2019 6:00

Rosefeldtov Manifesto s Cate Blanchett na ogled v Rimu

Rim, 27. februarja - V rimski Razstavni palači je na ogled instalacija Manifesto nemškega umetnika Juliana Rosefeldta, v kateri v 13 vlogah nastopa avstralska oskarjevka Cate Blanchett. Rosefeldtov manifest temelji na osebnih manifestih številnih priznanih ustvarjalcev, s čimer predstavlja poklon zgodovini umetnosti in hkrati pobudo k akciji za spremembo sveta.

Rosefeldtova instalacija vključuje 13 desetminutnih filmov, ki so prikazani sočasno. Umetnik je za delo zbral osebne manifeste številnih priznanih umetnikov, arhitektov, koreografov in filmarjev ter jih med seboj prepletel in reorganiziral. Med osebami, ki so navdihnile projekt, so Tristan Tzara, Andre Breton, Claes Oldenburg, Sol LeWitt in Jim Jarmusch.

Cate Blanchett nastopa v vseh videih v 13 različnih vlogah. Med drugim igra učiteljico, lutkarko, finančno posrednico in brezdomca. Instalacija je bila na ogled že po številnih svetovnih razstaviščih, od leta 2017 pa je dostopna tudi v filmski različici.

"Film mi resnično predstavlja sam manifest. Zato sem tako srečen, da je sedaj zunaj v različnih oblikah. Gre za kompilacijo manifestov, prežema pa ga energija pravega manifesta. To občutim tudi v odzivih. Seveda gre za kontekstualizacijo, kot pri večini filmov. Nenadoma postanejo opisi našega časa in dogajanja v svetu - spodbujajo ljudi, da se zoperstavijo populizmu in poneumljanju," je ob nastanku filma dejal režiser.

Kot je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa Rosefeldt pojasnil ob odprtju rimske postavitve, se je odločil, da bo v svoji instalaciji manifeste ločil od vizualnih del, ob katerih so bili napisani, ker si je želel bolje izpostaviti pomen zapisanega. Ženski - oziroma Cate Blanchett - pa je dal glas zato, ker so bile po njegovem mnenju besede v izbranih manifestih "polne testosterona".

Instalacija bo v Rimu na ogled do 22. aprila.