Svet 28.2.2019 7:00

Letošnji dunajski operni ples bo odprla Anna Netrebko

Dunaj, 28. februarja - V Dunajski državni operi bo drevi potekal 63. operni ples, ki se ga bo tudi tokrat udeležilo 5150 obiskovalcem z vsega sveta. Letos bo gala prireditev, ki jo vsako leto prek televizijskega prenosa spremlja okoli 1,5 milijona gledalcev, odprla ruska operna diva Anna Netrebko s soprogom Yusifom Eyvazovom.

Avstrija, Dunaj. Tradicionalni ples v dunajski operi. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Tradicionalni ples v dunajski operi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na prireditvi, ki vsako leto predstavlja vrhunec dunajske plesne sezone, bodo poleg omenjenega para nastopili še Orkester Dunajske državne opere pod taktirko Marca Armiliata, Orkester dunajskega opernega plesa ter Dunajski državni balet in Baletna akademija Dunajske državne opere s koreografijo Florenca Clerca, piše na spletni strani predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.

Ples bo odprlo 144 debitantskih parov iz 13 različnih držav. Plesalke vsako leto nosijo dragoceno tiaro Swarovski, ki jo je za letošnjo prireditev oblikovala priznana modna oblikovalka Donatella Versace. Navdih za tiaro, okrašeno s 380 kristali, je našla v operi Richarda Wagnerja Rensko zlato.

Posebna gostja avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja, znanega kot milijonar Mörtel, bo tokrat Elle MacPherson. Upokojena avstralska manekenka, ki se še pri 54-letih lahko pohvali z brezhibno postavo, je bila trd pogajalski zalogaj za Lugnerja, ki že vse od leta 1992 v svoji 20.500 evrov vredni loži gosti slavne osebnosti. Obregnila naj bi se ob nezdrav meni, pišejo rumeni mediji. Med Lugnerjevimi izbrankami so bile že Melanie Griffith, Paris Hilton, Dita van Teese, Sophia Loren, Pamela Anderson in Kim Kardashian.

Dunajska državna opera, ki letos obeležuje 150. obletnico obstoja, si od prireditve obeta 1,1 milijona evrov. Cena vstopnice znaša 315 evrov, za ložo je treba odšteti od 13.300 do 23.600 evrov, cena za mizo za dve osebi pa se začne pri 210 evrih.

Ljubiteljem plesa, ki si tako dragih vstopnic ne morejo privoščiti, so na voljo vstopnice za generalko, ki stanejo od 25 do 70 evrov. Pravila oblačenja ostajajo enaka kot vsa leta in za dame zahtevajo dolge večerne toalete, za moške goste pa črn frak.

Na prireditvi bodo, kot piše na uradni spletni strani, uporabili več kot 40.000 kozarcev, 1000 prtov in 4000 kosov jedilnega pribora. Gostom bo na voljo 1300 steklenic penine, 900 steklenic vina in prav toliko steklenic piva. Postregli bodo 2500 parov klobas, 1000 kosov sladic in sendvičev ter 1300 krožnikov golaževe juhe.