Na hitro prelistano 2.3.2019 8:00

Na hitro prelistano - Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. marca - Pri zavodu Emanat je izšlo delo Skupnost emancipiranih teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa, ki sta ga uredili Andreja Kopač in Maja Šorli, pri KUD Logos pa Knjiga štiriindvajsetih filozofov. Za mlajše bralce sta na voljo deli Nožič Sjoerda Kuyperja (Zala) ter Luna in jaz Andreje Peklar (KUD Sodobnost International).

Ljubljana. Knjiga Skupnost emancipiranih teles, ki je nastala kot plod večletnega projekta Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Skupnost emancipiranih teles, ki je nastala kot plod večletnega projekta Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Luna in jaz avtorice Andreje Peklar. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Luna in jaz avtorice Andreje Peklar.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga štiriindvajsetih filozofov je delo, ki je verjetno nastalo v 12. stoletju, izročilo pa je ta kratek anonimen spis najpogosteje pripisovalo legendarnemu egiptovskemu učitelju Hermesu Trismegistu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga štiriindvajsetih filozofov je delo, ki je verjetno nastalo v 12. stoletju, izročilo pa je ta kratek anonimen spis najpogosteje pripisovalo legendarnemu egiptovskemu učitelju Hermesu Trismegistu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sjoerda Kuyperja z naslovom Nožič, za katero je ilustracije prispevala Alice Hoogstad. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sjoerda Kuyperja z naslovom Nožič, za katero je ilustracije prispevala Alice Hoogstad.
Foto: STA

SKUPNOST EMANCIPIRANIH MISLI IN TELES - ZAPISI O METODOLOGIJAH IN POSTOPKIH DELA SLOVENSKIH PLESNIH USTVARJALK

Pod okriljem Zavoda za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti Emanat je izšlo delo Skupnost emancipiranih teles, ki je nastalo kot plod večletnega projekta Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa. Ta projekt je nastal iz spoznanja, da v zadnjih 20 letih v Sloveniji ni nobenih zapisov s področja metodologij in postopkov, ki so jih razvile slovenske plesne ustvarjalke.

"V prvi vrsti je bila zato poudarjena procesualnost dela in ne toliko metode arhiviranja in prakse dokumentiranja 'produktov' oziroma predstav," je ob delu zapisala ena od urednic Andreja Kopač. Od decembra 2014 so pod okriljem Emanata izvedli že okoli 20 dogodkov, med katerimi je bila večina beleženj, ki so se po zamišljenem konceptu izvajala v obliki pogovorov teoretično-praktičnih parov. Knjiga prinaša deset pisnih zapisov teh dogodkov, kot je pojasnila Andreja Kopač, pa so knjigo označili s številko 1, ker želijo projekt nadaljevati in prav tako v knjižni obliki objaviti še druga beleženja.

Teoretično-praktične pare v tokratnem delu sestavljajo Saška Rakef in Sinja Ožbolt, Rok Vevar in Snježana Premuš, Zala Dobovšek in Teja Reba, Magdalena Germek in Tanja Zgonc, Samo Oleami in Vita Osojnik, Maša Radi in Mateja Bučar, Jasmina Založnik in Nina Meško, Alja Lobnik in Bara Kolenc, Maja Šorli in Maja Delak, Andreja Kopač in Leja Jurišić.

Druga urednica Maja Šorli je poudarila, da je osnovni pomen dela "zagotoviti afirmacijo (sodobnega) plesa kot umetnosti in osvetliti razvoj, uveljavitev in refleksijo sodobnega plesa pri nas".

V SLOVENŠČINI DOSTOPNA KNJIGA ŠTIRIINDVAJSETIH FILOZOFOV

Pri založbi KUD Logos je izšla Knjiga štiriindvajsetih filozofov. Delo je verjetno nastalo v 12. stoletju, izročilo pa je ta kratek anonimen spis najpogosteje pripisovalo legendarnemu egiptovskemu učitelju Hermesu Trismegistu. Skrivnostno besedilo je bilo izjemno vplivno: navdihovalo je velikane duha od Danteja in Mojstra Eckharta prek Nikolaja Kuzanskega in Giordana Bruna vse do Jorgeja Luisa Borgesa, na slovenskih tleh pa ga je že v drugi polovici 15. stoletja citiral kartuzijan Nikolaj Kempf (1414-1497).

Kot so zapisali pri založbi, drobno besedilo velja za eno najbolj skrivnostnih in hermetičnih, a tudi najpomembnejših besedil zgodovine srednjeveške filozofije, če ne celo filozofije nasploh. Poslovenil ga je Gorazd Kocijančič in za slovensko izdajo napisal tudi izčrpno spremno besedo, v kateri se je posvetil teološkim in filozofskim temam v knjigi ter vprašanju avtorstva in recepciji dela od nastanka do danes.

NOŽIČ - ZGODBA O NEIZMERNI OTROŠKI IZNAJDLJIVOSTI

Založba Zala je izdala knjigo Sjoerda Kuyperja Nožič, za katero je ilustracije prispevala Alice Hoogstad. Mees in Tim sta najboljša prijatelja. Nekega dne Mees pred učiteljico skrije Timov prekrasni žepni nožič. Naslednji dan mu ga hoče vrniti, toda Tim se je preselil, njegovega novega naslova pa ne pozna. Kako naj mu nožič vrne in vsem dokaže, da ni tat? Po premisleku se odloči, da Tima poišče sam in se poda na drzno, razburljivo pustolovščino. Nožič je ganljiva pripoved o globokem prijateljstvu in o negotovostih otroka, ki se s svojimi težavami ne more zateči po pomoč k odraslim. Toda otroška iznajdljivost ne pozna meja, s pogumom, optimizmom ter dobro mero humorja pa se v življenju doseže marsikaj, so zapisali pri založbi. Delo za mlade bralce je poslovenila Mateja Seliškar Kenda.

ANDREJA PEKLAR Z NOVO SLIKANICO LUNA IN JAZ

Andreja Peklar, avtorica večkrat nagrajene slikanice o velikem ptiču Ferdu, je v slikanici Luna in jaz predstavila zgodbo o nenavadnem prijateljstvu med luno in deklico. Poetično besedilo in čarobne ilustracije nas na igriv način opozarjajo na drobne čudeže narave. "Če imaš za prijateljico luno, ti ponoči nikoli ni dolgčas. Z njo se lahko igraš skrivalnice ali šteješ zvezde. Lahko gresta na dolg skrivnosten potep - s čolnom! In ko zaspiš, te čuva vso noč. Čeprav postane luna včasih tanka kot mišji repek, njeno prijateljstvo nikoli ne usahne," so o delu zapisali pri založbi KUD Sodobnost International.