Slovenija 1.3.2019 0:30

V družbi Tatjane Tolstoj se bo začel festival literatur sveta Fabula

Ljubljana, 1. marca - Festival literatur sveta Fabula, ki se v 16. izdaji osredotoča na zidove med nami, tako fizične kot čustvene, se bo nocoj tudi uradno začel. Na literarnem večeru v Cankarjevem domu bo nastopila ruska pisateljica Tatjana Tolstoj. Pogovor z njo bo vodil Andrej Stopar, izbrane odlomke njenih esejev bo interpretirala Barbara Ribnikar.

Ljubljana. Plakat festivala Fabula. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat festivala Fabula.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Daljna sorodnica slovitega ruskega pisatelja Leva Tolstoja je po besedah umetniške direktorice festivala Mance G. Renko edina ruska pisateljica, ki ima mednarodno slavo, kar je po eni strani žalostno, po drugi pa nudi iztočnico za pogovor o vlogi spola v literarnem ustvarjanju. Pri Beletrini je izšel izbor njenih esejev Tuja lepota.

Kot so navedli pri založbi, ki festival pripravlja skupaj s Cankarjevim domom, je Tatjana Tolstoj 12 let na ruski televiziji vodila kultno pogovorno oddajo o kulturi in politiki Šola obrekovanja. Velja za eno najbolj znanih pisateljic iz obdobja perestrojke ter postsovjetskega časa. V 80-ih in 90-ih letih je živela v ZDA, kjer je poučevala na različnih univerzah. Še danes redno piše za The New Yorker in The New York Review of Books.

Do 9. marca, ko se bo festival sklenil, se bodo zvrstili še drugi pogovori s tujimi gosti, katerih dela so prav tako izšla v Fabulini zbirki. Festival bo ponudil tudi filmski in otroški program ter okrogli mizi. Osrednji dogodki bodo v znamenju teme Zidovi med nami, ki je povezana tako s 30. obletnico padca berlinskega zidu kot z nacionalnimi in čustvenimi zidovi.