Na hitro prelistano 9.3.2019 8:00

Na hitro prelistano - Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 9. marca - Pri založbi Litera so izdali romaneskni prvenec Natalije Šimunović z naslovom Elegija, pri založbi Škuc pa delo Mathieuja Lindona Kaj pomeni ljubiti. Med priročniki Mladinske knjige je izšlo delo Urške Božič Križaj Joga za ženske po metodi iyengar, pri založbi Miš pa slikanica s pesmimi Ferija Lainščka Moje najljubše pesmi o živalih.

Ljubljana. Slikanica Moje najljubše pesmi o živalih Ferija Lainščka z ilustracijami Nane Homovec. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Moje najljubše pesmi o živalih Ferija Lainščka z ilustracijami Nane Homovec.

Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Joga za ženske po metodi iyengar avtorice Urške Božič Križaj. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Joga za ženske po metodi iyengar avtorice Urške Božič Križaj.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Mathieuja Lindona z naslovom Kaj pomeni ljubiti. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Mathieuja Lindona z naslovom Kaj pomeni ljubiti.
Foto: STA

Ljubljana. Romaneskni prvenec Natalije Šimunović z naslovom Elegija. Foto: STA

Ljubljana.
Romaneskni prvenec Natalije Šimunović z naslovom Elegija.
Foto: STA

PRI LITERI ROMANESKNI PRVENEC NATALIJE ŠIMUNOVIĆ

V zbirki sodobnega slovenskega leposlovja Piramida založbe Litera je izšel romaneskni prvenec Natalije Šimunović z naslovom Elegija. Gre za literarni popis družine Rajher, navidezno zelo uspešne in bogate, s tradicijo uspešnih glasbenikov in uglednih meščanov. V tej družini bo bralec našel tudi kakšnega člana s čisto dušo, ki zavrača vse konvencije in se jim zoperstavlja. Roman sicer ni žanrski, se pa, kot so zapisali pri založbi, morebitnih postopkov, ki jih je mogoče srečati v žanrski literaturi in filmu, ne brani. "Na ta način sovpada s pisanjem, ki smo mu tudi v našem prostoru priča v zadnjih letih. Preigravanje znane teme družinske drame je zanimiv postopek, poln ironije, obenem pa je zavest o pomenu žanrskih elementov ključna ob dialogiziranju s sočasno kulturo, ki jo roman po drugi strani vsebinsko problematizira," o knjigi piše na strani založbe.

Natalija Šimunović (1971), sicer akademsko izobražena violinistka, je pri Literi že izdala zbirko kratkih zgodb Sotto Voce, je pa tudi avtorica mladinskega romana Ajda, vila z obzidja (Mohorjeva družba iz Celovca).

LINDON V ROMANU KAJ POMENI LJUBITI TUDI O DRUŽENJU S FOUCAULTOM IN GUIBERTOM

V romanu Kaj pomeni ljubiti, ki je izšel v zbirki Lambda založbe Škuc, se Lindon posveča prav času druženja s Foucaultom in Guibertom, pomemben lik v delu pa je tudi njegov oče Jerome Lindon, dolgoletni urednik legendarne založbe Minuit. Pisatelj je odraščal ob izjemnih osebnostih, kot so Marguerite Duras, Samuel Beckett ali Alain Robbe-Grillet, ter ob velikih očetovih pričakovanjih, a Foucault mu je nudil mentorstvo in prijateljstvo, ki sta odločilno usmerila njegovo življenje. "Nizanje dogodkov in analiz odnosov z očetom in s Foucaultom hkrati prinaša dve učenji, kaj pomeni ljubiti. Nedvomno pa se nam razkrivajo tudi številne intimne plati Foucaulta, mladih okoli njega in njihovo hedonistično življenje," so zapisali pri založbi. Lindon je leta 2011 za v številne jezike prevedeni roman Kaj pomeni ljubiti prejel ugledno nagrado medicis. Za založbo Škuc je delo poslovenil Brane Mozetič.

Mathieu Lindon (1955) je francoski pisatelj in novinar. V svojih številnih delno avtobiografskih romanih se dotika sveta drog, odvisnosti in homoseksualnosti. Med letoma 1978 in 1984 se je večinoma družil z Michelom Foucaultom, bil pa je tudi tesen prijatelj Herveja Guiberta.

JOGA ZA ŽENSKE Z URŠKO BOŽIČ KRIŽAJ

V programu priročnikov Mladinske knjige je izšlo delo Joga za ženske po metodi iyengar, ki ga je pripravila Urška Božič Križaj. Kot je ob izidu dela povedala avtorica, je sama "čisto navadna ženska", ki jo je življenje "premetavalo", oporo pa je nato odkrila v jogi. Šolala se je pri B. K. S. Iyengarju, enemu največjih jogijskih učiteljev, in njegovih učencih, svoje znanje pa nenehno izpopolnjuje. Joga za ženske po metodi iyengar je prilagojena spreminjajočim se potrebam žensk med mesečnim ciklom in v življenju nasploh.

Priročnik Urške Božič Križaj med drugim omogoča spoznavanje z jogo in metodo iyengar, natančen opis položajev in njihovih koristi ter napotke za prilagojene različice, saj je treba vselej prisluhniti telesu, pa tudi vadbo nadzora diha (pranajama). "Skozi osebno izkušnjo in preizkušnje nam priznana slovenska učiteljica joge za odrasle in otroke razkrije svojo zgodbo o strasteh, pasteh, raziskovanjih in luči na koncu predora. Daruje nam orodja za zdravje telesa, duše in uma ter nas vabi, da se ji na poti joge pridružimo," so zapisali pri založbi.

LAINŠČKOVE PESMI O ŽIVALIH V SLIKANICI

Pri založbi Miš je izšla slikanica Moje najljubše pesmi o živalih Ferija Lainščka z ilustracijami Nane Homovec. Lainščkove pesmi bralca popeljejo v živalski vsakdan. Polža ne moti, da je počasen, bo že enkrat prišel na cilj. Pegatki ni mar, da nima lepe pričeske, pomembnejši so ji prijatelji. Petelinčka ne skrbi, da je izgubil glas, saj mu bodo pri petju pomagale druge živali. Vsaka pesem zase odpira tematike, ki so skupne vsem. "Velike tiskane črke in Lainščkov tipičen slog je namenjen družinskemu branju, predšolskim otrokom in prvošolčkom. Pesniška slikanica približa poezijo tistim najmlajšim, ki se prvič srečujejo z njo. Knjižica pesmi slavi veselje do življenja, ljubezen, pogum, sprejemanje drugačnosti, družino, povezovanje, svobodo in prijateljstvo," so poudarili pri založbi.