Svet 10.3.2019 5:00

Netflix pridobil pravice za ekranizacijo Marquezovega romana Sto let samote

New York, 10. marca - Ameriški ponudnik pretočnih video vsebin Netflix je sporočil, da je pridobil pravice za ekranizacijo romana Sto let samote Nobelovega nagrajenca za literaturo Gabriela Garcie Marqueza. Roman bo prenesel v televizijsko serijo v španskem jeziku, posneli pa jo bodo večinoma v avtorjevi domovini Kolumbiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana Spletna stran Netflix. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Spletna stran Netflix.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izvršna producenta bosta pisateljeva sinova Rodrigo Garcia in Gonzalo Garcia Barcha.

Roman Sto let samote, ki velja za mojstrovino, ki je definirala magični realizem kot literarno smer, je izšel leta 1967. Osredotoča se na sedem generacij družine Buendia v izmišljenem kolumbijskem mestu Macondo. Po poročanju AFP so ga prevedli v 46 jezikov in prodali več kot 50 milijonov izvodov po svetu.

Kot je povedal Garcia, njun oče ni bil naklonjen, da bi prodal pravice za film, ker je menil, da knjige ne bi mogli prenesti v časovno zamejenost igranega filma in da ne bi bilo prav, če bi jo prikazali v katerem koli drugem jeziku kot v španščini. Zdaj, v zlati dobi TV serij, ob kakovostnih scenarijih in režijah in ob naklonjenosti občinstva po svetu do programov v tujih jezikih, pa čas po njegovem mnenju ne bi mogel biti boljši.

Garcia Marquez (1927-2014) je bil na čelu razcveta latinskoameriških avtorjev v 60. in 70. letih, v katerega sodita tudi Octavio Paz iz Mehike in Mario Vargas Llosa iz Peruja, prav tako Nobelova nagrajenca. Med njegova najbolj znana dela sodijo še Kronika najavljene smrti, Ljubezen v času kolere in Žalostne kurbe mojega življenja. Umrl je aprila 2014, star 87 let.

Netflix ima za seboj že nekaj uspešnih serij in filmov, ki so bili delno ali v celoti posneti v španščini, denimo serijo Narcos in film Alfonsa Cuarona Roma, ki je nedavno prejel oskarje za režijo, fotografijo in tujejezični film.